Nyt

Collage: Eks-AFA Pelle Dragsted & nationalsindede Grundtvig

Tilbage i 2010 overrakte Prins Joachim en såkaldt ‘Netværkspris’ til AFA-general Balder Bergman Johansen, og i den optik virker det logisk at give eks-AFA’eren Pelle Dragsted en pris for et eller andet. At give en ateistisk internationalsocialist en pris i Grundtvigs navn virker dog en kende bizart, selv i en moderne klovne-kontekst. Fra Grundtvig.dk – N.F.S Grundtvigs Pris 2021.

“Hun fortsætter: ‘Dette års modtager af N.F.S. Grundtvig-prisen peger på, at den måde, vi har indrettet vores økonomi, vores ejerforhold, vores arbejdsmarked, arbejdspladser, vores forbrug og vores informationsteknologi hverken bygger på lighed eller skaber lighed. Her er det ikke ét menneske, én stemme – og uligheden er på flere af disse områder stigende.’

Hos Grundtvig kommer ligheden frem i forbindelse med folkelighed. Der skal blot sættes en bindestreg ind i ordet. Folke-lighed. Da Grundtvig skrev om dette var der i samfundet en indbygget ulighed, som var det taget fra hans personlige skrækeksempel Romerriget, der var indrettet efter og afhængigt af, at en stor gruppe mennesker var slaver. Uligheden holdt samfundet kørende. Med tanken om folke-lighed bliver der taget sigte efter et samfund, hvis fundament er menneskelighed. Lighed er noget, vi kan tale om og lade eller lege som om. Pelle Dragsted siger med Nordisk Socialisme at den leg er mulig.

… Ved at trække på en lang række vellykkede økonomiske organiseringer fra fortiden – brugsforeninger, andelsmejerier, andelsslagterier mv. – peger bogen på, at forandringer er mulige. “

Det nationale lå Grundtvig på sinde. Han mente på linje med mange andre nationalromantikere, at der fandtes en særlig dansk folkeånd eller folkekarakter og ønskede gennem sine skrifter at opbygge en stærk dansk selvforståelse. Gennem sit forfatterskab ville han opruste og styrke danskerne, og han anså den rette ‘Aand’ for et mindst lige så vigtigt nationalt våben som militær styrke.” (Wiki)

ANNONSE