Kopierede/fra hoften

Grant Wood American Gothic (1930)

Associated Press – AP – er gået over til at skrive ordet black (sort) med stort B, dersom de skriver om mennesker og ikke farven. Men der er en gruppe som ikke har fået stort begyndelsesbogstav: Hvide. AP siger de diskuterer det, men der er mange hensyn at tage. Underliggende synes det at være faren for at hvide skulle blive lige så stolte som Sorte.

Nyhedsbureauet Associated Press – AP – er gået over til at skrive ordet black (svart) med stor B dersom de skriver om mennesker og ikke farven.

Det er et interessant indspil som fortjener opmærksomhed.

 

Om den sproglige ændring skriver John Daniszewski, APs etikredaktør, at beslutningen om at skrive sort med stort begyndelsesbogstav når det drejer sig om mennesker, er et resultat af en lang proces mellem redaktører, journalister og eksterne grupper

Ændringen formidler en essentiel og delt følelse af historie, identitet og fællesskab blandt mennesker, der identificerer sig som sort, inkluderet i den afrikanske diaspora og i Afrika, skriver Daniszewski

Nyhedsbureauet går også over til at skrive Indigenous (urfolk) med stort I, når det skriver om den oprindelige befolkning på et sted

Men det er ikke bare Sorte og Urfolk, som får stort begyndelsesbogstav. Det gør Latinos, Asia-amerikanere og Indfødte amerikanere også.

”Disse ændringer hænger sammen med lang tids versalisering (brug af stort begyndelsesbogstav) af andre racemæssige og etniske identifikatorer, såsom Latino, Asian American og Indianer. Vores diskussioner om stil og sprog indeholder mange overvejelser, herunder behovet for at være inkluderende og respektfuld i vores historiefortælling og sprogudvikling. Vi mener, at denne ændring tjener disse mål” (NTB)

Respekt og inklusion altså. Men der er en gruppe som ikke har fået stort begyndelsesbogstav. AP nævner dem:

”Som en global nyhedsorganisation fortsætter vi med at diskutere i U.S.A. og internationalt, om vi skal versalisere udtrykket hvid (til Hvid)”

Der kom problemstillingen i det mindste op. Hvad siger AP?

”Overvejelserne er mange og inkluderer alle implikationer, som dette kan have uden for De Forenede Stater”

Hvad mener AP med denne kryptiske formulering – “implikationer udenfor USA”?

Kan det være at AP er bange for at det vil give en øget bevidsthed om det at være hvid, som AP kvier sig ved at anerkende?

I 60´erne var Black Power en del af den sorte bevidsthedsbevægelse. Black Lives Matter bygger på denne.

Men 60 år senere er det fortsat betænkeligt at lægge noget positivt i det at være hvid?

Forstår AP ikke at de dermed devaluerer den respekt de hævder de vil vise andre og degraderer flertallet i deres eget land.

NTB fandt det ikke nødvendig at tage spørgsmålet om hvorfor hvide var udeladt med. De synes måske det var overflødigt?

 

We are today making an important change to AP style that stems from a long and fruitful conversation among news leaders, editors and diverse members of our staff and external groups and organizations.

ANNONSE