Nyt

Daesh, eller IS, mistede kontrollen over store områder, men ideologien og mange af gruppens medlemmer og tilhængere lever stadig. Her fra en afstraffelse i Raqqa, Syrien. Illustrationfoto: Twitter

IS-krigere fra Sverige, der rapporteres at være dræbt, kan stadig være i live, siger senior sikkerhedsanalytiker ved det svenske sikkerhedspoliti, Säpo. Ifølge sikkerhedstjenesten er der ingen sikre oplysninger om, hvor mange af de mere end 300, der rejste fra Sverige for at slutte sig til terrororganisationen IS, der er dræbt eller stadig er i live.

Det er usikkert, om nogen af ​​disse IS-krigere virkelig er døde, rapporterer Sveriges radio.

– Vi tror, ​​at der kan være mennesker, der siges at være afdøde, der stadig lever, siger Ahn-Za Hagström, senioranalytiker ved Sikkerhedspolitiet.

Hagström påpeger, at nogle kan have til hensigt at foregive, at en person er blevet dræbt, eller at pårørende måske ønsker at fremstille det på denne måde. I flere tilfælde har de pårørende sagt, at de er blevet underrettet om dødsfaldet, men Säpo mener, at disse oplysninger er usikre.

Hagström siger, at det er en vanskelig opgave at få information om en persons død bekræftet eller afkræftet.

– Vi foretager vurderingen i hvert enkelt tilfælde og løbende. Situationen i området er sådan, at det kræver en hel del af de retshåndhævende myndigheder at kunne få de nødvendige oplysninger frem, for at bekræfte eller afvise et dødsfald. Dette er et arbejde, som vi løbende udfører med vores samarbejdspartnere, både nationalt og internationalt, siger hun.

I vinteren 2019 oplyste den norske kollega til Säpo Politiets sikkerhedstjeneste, PST, at der var omkring 30 mennesker tilknyttet Norge, der stadig var en del af terroristgruppen IS. 14 af disse fremmedkrigere er efterlyst internationalt og kræves arresteret.

ANNONSE
ANNONSE