Tavle

To børnehaver i bydelene Kista og Akalla i Stockholm bliver lukket, efter at det svenske sikkerhedspoliti (Säpo) har slået alarm om, at børnene risikerer at blive radikaliseret. Det rapporterer SVT.

Centrene blev tidligere drevet af den samme gruppe, som ejede den muslimske Cordoba-skole, der blev lukket sidste år efter den samme Säpo-advarsel. Et medlem af ledelsen i denne gruppe var angiveligt knyttet til en terrororganisation.

Stockholm Kommune har nu besluttet at lukke Mångårdens to daginstitutioner i Järva efter et møde i daginstitutionens bestyrelse i tirsdags.

I november trak den svenske skoleinspektion tilladelsen til Cordoba International School i Stockholm tilbage, efter at den svenske sikkerhedstjeneste havde advaret om, at eleverne var i fare for at blive radikaliseret.
I erklæringen skriver Säpo, at flere medarbejdere og medlemmer af ledelsen i den tidligere ejerkreds har været i kontakt med voldelige islamister. Efter at licensen blev inddraget, besluttede virksomheden at lukke skolen.

ANNONSE

Daginstitutionerne, som har plads til 185 børn, blev tidligere drevet af koncernen Mångården Holding, hvis datterselskab ALM Education ejede Cordoba-skolen. I februar blev Mångården Holding opkøbt af Utbildia, hvilket resulterede i et helt nyt ledelsesteam.

Men efter Skolinspektionens beslutning om Cordoba-skolen undersøgte Stockholm Kommune også de to børnehaver og besluttede at lukke dem den 8. maj.

Ifølge Stockholm Kommune har ejeren ikke truffet tilstrækkelige foranstaltninger for at sikre, at børnene ikke udsættes for radikalisering.

Ifølge Säpo arbejdede et medlem af den tidligere ledelse for en terrorgruppe i udlandet. Selvom ledelsen af daginstitutionerne er ny, er personalet ikke blevet udskiftet.

“Det er meget alvorligt, at der er så store mangler, at vi er nødt til at trække licensen tilbage og lukke disse børnehaver. Det vigtigste nu er at sikre, at alle børn har en tryg plads i en daginstitution, og jeg ved, at der er nye daginstitutionspladser til alle i Järva.” Det siger Clara Lindblom, gruppeleder for Vänsterpartiet i Stockholms stad, til SVT.

Patrick Gladh, Utbildias medejer og skoleleder, siger, at de har truffet alle mulige foranstaltninger for at sikre et trygt miljø for børnene. Bestyrelsen, rektor og en del af personalet er blevet udskiftet. “Hvis Stockholms kommune har flere oplysninger om enkeltpersoner, modtager vi gerne disse oplysninger, så vi kan træffe foranstaltninger,” kommenterer Gladh.

Afgørelsen vil blive anket til forvaltningsdomstolen.

Tidligere på måneden gennemførte sikkerhedspolitiet (Säpo) razzia på flere boligadresser, såvel som i en islamisk organisations lokaler uden for Stockholm. Fire mænd i 20’erne blev anholdt. De er angiveligt knyttet til terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS). To terrormistænkte brødre skal begge have arbejdet med skolebørn i Stockholm.

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag