Kommentar

Stefan Löfven kom fredag med en for Sverige at være chokerende udtalelse: – Vi kommer til at tælle de døde i tusindvis, før han tilføjede: vi kan lige så godt forberede os på det.

Det må kunne kaldes en kovending. Den svenske regering har hidtil spillet en tilbagetrukket rolle og overladt hovedscenen til bureaukrater som Tegnell.

Nu står statsministeren og siger at det er tid til en ny erkendelse: Tusinder kommer til at dø.

Men hvorfor har han ikke sagt det noget før? Mange har advaret om at det var den virkelighed, Sverige styrede mod.

Nu spiller Löfven realisten, som ikke vil indgyde svenskerne illusioner. Selv har han levet på illusioner i flere år. Og hver gang virkeligheden bliver for påtrængende, drejer han 180 grader og lader som om han var været opdateret hele tiden.

Legendarisk er kommentaren “jeg så ikke det her komme” om drabene og volden blandt kriminelle indvandrere.

Fredag eftermiddag satte han sig ned og belærte den svenske presse.

– Vi må regne med måneder, ikke uger. Vi må have det tidsperspektiv og ikke slappe af. Nu gælder det om at have selvdisciplin – med sin egen håndhygiejne, ikke at besøge ældre slægtninge og så videre, siger Stefan Löfven.

Skiftet kom lidt bag på de svenske journalister. De havde problemer med at følge med.

Når du siger måneder, mener du så sygdomsforløbet eller de økonomiske konsekvenser?

I det svenske folkehjem slipper statsministeren af sted med at sige “begge dele”, som om der ikke var en særlig stor forskel.

– Både og. Vi har valgt den strategi at strække kurven ud og ikke få et for dramatisk forløb for så klarer sundhedsvæsenet det formodentligt ikke. Men det indebærer samtidigt, at vi kommer til at have flere svært syge som må intensivbehandles, vi kommer til at få betydeligt flere døde. Vi kommer til at tælle de døde i tusindvis, før han tilføjede: vi kan lige så godt forberede os på det. Andre lande har fået et hurtigere forløb, vi har bevidst forsøgt at strække det ud, men det betyder ikke per automatik at vi får færre svært syge eller færre døde. Vi strækker det ud for at sundhedsvæsenet skal få en mulighed for at klare det.

Men det Löfven siger her er beviselig forkert. Svenske myndigheder har ikke gjort det, nabolandene har gjort: lukket samfundet ned. Svenskerne har ladet livet gå sin gang. Det betyder at smitten har spredt sig langt ud, særlig i “forstæderne”. Det er det samme som med Groruddalen og sydøst i Oslo. Men omfanget er større i Sverige.

ANNONSE

I et normalt samfund ville Löfven være tvunget til at gå af. Men Sverige er ikke normalt og Löfven er beviset.

– Andre er bedre til at bedømme det. Men at der bliver flere – ja. Der vil blive betydeligt flere som bliver syge, svært syge og som dør. For hver dag, vi ikke får den bratte stigning, så stiger muligheden for at sundhedsvæsenet klarer det her på en god måde.

Löfven farer frem med selvmodsigende langsommelighed: Sverige får den bratte kurve, og det svenske sundhedsvæsen er i knæ.

Værst går det ud over de ældre, både de som bor hjemme og de som er på plejehjem. Löfven vil heller ikke tage ansvar for deres skæbne.

Hvilke konklusioner drager du af at smitten har ramt så mange plejehjemsbeboere?

– Det er svært at drage nogle konklusioner nu. Og selv der synes jeg, at det er epidemiologer som skal drage den konklusion. Om det er kommet fra ansatte eller på anden vis. Vi må nok drage den konklusion lidt senere.

Hvorfor har de tiltag, som I har vedtaget, ikke hindret den udvikling?

– Det beror på hvad der er hændt. Er det et besøg eller er det personalet? Hvis det skulle være tilfældet at smitten er kommet ind via personalet, trods det, at der har været besøgsforbud, så har det forbud jo ikke hjulpet. Det kan også være en kombination, vi ved det ikke.

Löfven søger tilflugt i et standpunkt udenfor situationen, han ser det udefra. Han er ikke statsministeren, som sidder med det øverste ansvar, han er en dreng som spekulerer.

Löfven virker som om han “kommer og går”. Snart er han tilstede, snart er han borte.

Hans luftighed gælder også verdensøkonomien og fremtidsudsigterne: måske bliver det værre, måske henter den det ind igen. Vi ved det ikke.

Nej, vi ved det ikke. Men så var det måske ikke sjovt at sige noget? Og måske ingen spøg at være statsminister?

Löfvens sindstilstand ligner det officielle Sverige. Löfven befinder sig i et højere luftlag, over virkeligheden, og der agter han at blive. Han stikker af og siger til af og noget klogt.

De nordiske naboer tør ikke helt indrømme, hvor skidt det står til i Sverige. Det er for skræmmende at skulle forholde sig til, at de svenske myndigheder ikke længere opererer ud fra årsag-virkning sammenhænge.

De har en rem af samme hud selv og det er det som gør at de ikke orker at tage stilling til problemet Sverige.

ANNONSE