Nyt

Sverige har systematisk underrapporteret antal korona-døde. Korrigerede tal har vist at de reelle tal har været dobbelt så store. Da skulle Sverige have 750 døde per lørdag, ikke 373 som opgivet.

Fredag gik statsminister Stefan Löfven ud i Dagens Nyheter og sagde, at svenskerne måtte forberede sig på tusindvis af døde. Udtalelsen kom aldeles overraskende. Löfven har holdt lav profil indtil nu. Hvorfor så dramatiske tal?

Forklaringen kan være at Löfven vidste at myndighederne har underrapporteret for at vinde tid og at chokket var lige om hjørnet.

At føre befolkningen bag lyset om antallet i en så alvorlig sag som en epidemi er alvorligt. Mørklægningen tjener næppe noget andet formål end at redde regeringen Löfvens politiske liv. Svenskerne vil som alle andre helst have sandheden.

ANNONSE

Hvor dårligt står det til?

Den, som allerede har hovedet på blokken, er statsepidemiolog Anders Tegnell. Han har forsvaret den afslappede kurs og ment at Sverige har ført en klogere linje end Danmark og Norge.

Virkeligheden viser sig at være en helt anden. Tegnells overlegne mine har ført Sverige mod katastrofen.

Det er to indikationer på det og de hænger sammen:

Udelivet: Dette var fra en café i Stockholm fredag. Livet går videre som før.

Den anden faktor er situationen i sundhedsvæsenet. Svenske sygehuse og lægevagter sled i det før coronaen. Nu har de allerede nået grænsen, de løber tør for medikamenter og mangler værnemidler.

Der er en direkte sammenhæng mellem bylivet og caféerne, der foregår som før, og smittesituationen.

Når denne sammenhæng bliver åbenbar er Tegnell færdig og muligvis også Löfven.

 

ANNONSE

Mest læst

De smarte smutter i Sverige