Kommentar

I det Herrens år 2020 fører Helena Edlund krønike over Sveriges sammenbrud. Det velordnede samfund er ved at ophøre og det sker i realtid: Stefan Löfven bad svenskerne forberede sig på døde i tusindevis. Formentlig fordi han vidste at de officielle tal har et efterslæb. Lørdag var allerede 750 døde.

Sverige havde lørdag 37 døde per 1 million indbyggere, mens det tilsvarende tal i Danmark var 28, i Norge 11 og i Finland 5.

Löfven ved at katastrofen allerede er indtruffet. Han forsøger at redde sit skind.

Vi har aldrig oplevet før i historien at et samfund går i opløsning i realtid, dvs. at man kan følge begivenhederne mens de sker.

Det kræver en vis anstrengelse at se de forskellige sider af Sverige: Folkelivet går sin gang, både i gaderne og på Stockholms caféer. Det opretholder indtrykket af normalitet.

Samtidig sidder landets statsminister og taler til Dagens Nyheter om tusindtals døde. Han er selv grunden til at så mange kommer til at dø! Han kunne have lukket Sverige ned, som det er sket i Danmark og Norge.

Men Sverige vil være anderledes. Det vil bevise noget, også på coronafeltet. Sverige vil bevise at landet står over sædvanlige standarder: Det ville bevise at multikultur og demokrati går godt sammen, selv om alle kan se at Sverige knager i fugerne.

ANNONSE

Selv når en pandemi slår ind over hele verden vil Sverige være undtagelsen som klarer det umulige: Forene normalitet med smittebekæmpelse.

Faldhøjden er blevet meget stor.

Meget tyder på at Sverige allerede er på vej udover klippekanten. Prisen vil ikke bare være tusindtals døde. Det er selve den svenske model, som bryder sammen under vægten af sine egne illusioner. Danskerne har en forudanelse af den svenske katastrofe.

 

ANNONSE