Kopierede/fra hoften

DR Detektor konkluderede at Messerschmidt og Khader ‘vildledte’ om Marrakesh-aftalens eventuelle juridiske binding. Lang faktamættet kommentar af Morten Messershmidt hos Altinget.dk – Frådende Detektor-journalister løb selv sur i EU.

“DR påstår, at jeg vildleder. Det er et stærkt ord. Jeg sagde: ‘pagten vil blive løftet op til reel lovgivning’. I min naive venlighed brugte jeg endda noget nær en time i telefonen på at forklare de statsbetalte detektorer, hvordan EU-retten fungerer. Hvordan EU-domstolen arbejder; hvordan man inddrager FN-retsakter ved hver given lejligheden og at der således i skrivende stund er knap 200 afsagte EU-domme med reference til FN-retsakter.

Men det interesserede åbenbart ikke DR. Her havde man mere travlt med at erklære mine ord for ‘vildledende’, selvom jeg faktisk – og her bliver det sjovt – siger det samme som DR’s ‘eksperter’.

Bugge Thorbjørn siger: ‘Dokumentet fra Kommissionens juridiske tjeneste kan ikke i sig selv have juridisk bindende effekt’. Nej, det siger sig selv. Man skal være idiot – eller journalist – for at tro noget sådan.

Men det er heller ikke, hvad jeg sagde. Jeg sagde, at ‘pagten vil blive løftet op til reel lovgivning’. Eksempelvis igennem EU-domstolen.

Ekspert nr. 2, Peter Pagh, siger klogt: ‘Hvordan den juridiske analyse i notatet vil blive vurderet af beslutningstagere eller EU-Domstolen, ved vi ikke. Der er et hav af notater og vurderinger i omløb i EU-systemet – og det her er bare ét af dem. Så man ved ikke, om det får en betydning’.

Og det er en forsigtig, men selvklart rigtig, vurdering. Hvem ved, hvad morgendagen bringer? Det eneste, vi kender er fortiden; og heraf er to ting klart:

For det første, at Kommissionens Juridiske Tjeneste er en af de mest magtfulde tjenester, der i enhver sammenhæng betragtes som autoriteten, når det gælder om at udlægge EU-retten. Og for det andet, at EU-domstolen er notorisk kendt for at bruge retsakter som Marrakesh-erklæringen og løfte deres indhold op til reel lovgivning. Som jeg påpegede.

Så hvori består vildledningen? Måske DR’s egne journalister er løbet lidt sur i deres jagt på eksperter? Så her er et spørgsmål, de kan prøve at undersøge:

Er idiot noget, man bliver af at læse journalistik – eller er det et krav allerede ved optagelsen på journalisthøjskolen?

ANNONSE