Nyt

 

Marrakesh-debatten sidste år blev lukket med ‘Russer-kortet’, og havde vi haft afbalancerede medier, så var det blevet et emne i valgkampen. Der findes helt sikkert gode journalister, men eventuelle afsløringer ville ikke være karrierefremmende. Interessant historie set hos Berlingske – Lækket EU-notat åbner ny debat om omstridt FN-migrantpagt.

“Et juridisk notat fra EU-Kommissionen dateret 1. februar viser ifølge Dansk Folkeparti og Konservative, at tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) manipulerede med sandheden, da han og regeringen forsikrede om, at Danmarks tilslutning til en omstridt migrationspagt fra FN ikke ville få negative konsekvenser for Danmark. …

Berlingske har fået adgang til det lækkede notat, som stammer fra EU-Kommissionens juridiske tjeneste. Men som ikke – og det er vigtigt – ikke officielt er Kommissionens holdning.

I notatet gennemgås migrantpagten over 10 sider, og særligt ét punkt i notatet vækker opsigt.

Sort på hvidt står der nemlig, at ‘vedtagelse af GCM (migrationspagten) har retslige virkninger for EUs udviklingspolitik.’

Det er centralt, fordi det er i modstrid med et notat, som regeringen oversendte til Folketinget 3. december 2018. Her var konklusionen blandt andet, at pagten ‘efter sit eget indhold ikke er juridisk bindende’, og at ‘GCM ikke pålægger landene nye retlige forpligtelser.’ Danske eksperter var også sikre: Pagten ville ikke få konsekvenser for Danmark.”

Danske medier og politiker holdt sig ikke tilbage for at hævde at det var en desinformationskampagne på gang for at diskreditere pagten. Udenlandske kræfter var en antydning om at russerne stod bag.

“I debatten om den omstridte FN-migrationspagt, som underskrives i Marokko mandag, har automatiske robotter efter alt at dømme været med til at sprede misinformation og budskaber imod dansk tilslutning til pagten. Det vurderer Udenrigsministeriet i en intern undersøgelse, erfarer Altinget. … det er uklart, om der er tale om en organiseret kampagne, og om der i givet fald står udenlandske kræfter bag.” (Altinget, 12. december 2018)

“Løkke kommenterede også de seneste dages rygtestrøm om, at falske robotter har genereret en systematisk modkampagne mod FN-erklæringen. Han peger på, at sagen indtil for få uger siden ikke eksisterede i danske medier, men har været en sag, der er vokset frem nedefra. … Den mindre gode side er fænomenet med, at budskaber bare bliver slynget rundt med robotter og måske tegner et andet billede af bekymringen end det, der måske er basis for.” (Politiken, 12. december 2018)

ANNONSE