Nyt

-Nu skal du høre. Vi følger I jeres fodspor. Lars Løkke Rasmussen i passiar med sin ledestjerne, Angela Merkel.

Også i Danmark gærer Marrakesh-aftalen. Dansk Folkeparti er støtteparti for regeringen, men kan ikke lide, at Danmark skal tilslutte sig.

Lars Løkke Rasmussen fik spørgsmål om aftalen i Folketingets spørgetime tirsdag og kunne berolige: Aftalen får ingen betydning for tilstrømningen af indvandrere til Danmark. Den er helt uforpligtende.

»Jeg kunne ikke drømme om at lokke Danmark ind i et projekt, der svækker vores mulighed for at føre den stramme udlændingepolitik, vi fører i Danmark,« lød det fra Lars Løkke Rasmussen, der samtidig afviste Dansk Folkepartis bekymring om, at FN-pagten vil betyde øget migration til Danmark.

Løkke Rasmussen forsøger at sælge aftalen som at den vil forbedre muligheden for tilbagesendelser. Men han bruger et upræcist ord: forbedre. I forhold til hvad? er spørgsmålet.

Det er »ikke noget perfekt papir«, men det vil forbedre Danmarks muligheder for at sende afviste asylsøgere hjem. (…)

»Der skabes ingen forpligtigelse til at åbne op for mere migration,« sagde han.

Det lyder mærkeligt, at Danmark og Norge skal undertegne en aftale, hvis den ikke forpligter til noget. Løkke Rasmussen skitserer selv hvem den forpligter:

Bl.a. indeholder pagten en hensigt om ligestilling af rettigheder for flygtninge og såkaldte særligt sårbare migranter samt at »eliminere alle former for diskrimination, fordømme og modgå racistiske ytringer, handlinger og manifestationer« og undgå offentlig finansiering af medier, der systematisk udbreder intolerance over for migranter. Ligeledes en hensigt om, at det skal være lettere at hjemsende migranter.

Her gentages aftalens essens: Migranter skal gives retsgarantier på linje med flygtninge. Siden migrantstrømmen kun går en vej betyder det at Vesten forpligter sig til at give migranterne flere rettigheder. Dermed bliver det vanskeligere at returnere dem.

Løkke Rasmussen er såret og dybt skuffet over de stærke reaktioner på Marrakesh:

Ifølge statsministeren florerer der på især sociale medier »nogle ret sort/hvide udlægninger« af, hvad migrationsaftalen indebærer og af påstande om, at han »er landsforræder og nu vil åbne Danmark, og at hele Afrika bare kan komme«.

Men Løkke Rasmussen røber at han ikke forstår at de politiske vinde er vendt. Folk husker 2015 og de er bekendt med befolkningsprognoserne for Afrika. Hvordan kan da Europa underskrive en aftale som giver migranterne flere rettigheder?

ANNONSE

Det svarer hverken Erna Solberg eller Lars Løkke på.

Både Dansk Folkeparti og Naser Khader, indvandringspolitisk talsmand for de Konservative, har opfordret regeringen til ikke at underskrive.

Herhjemme har Dansk Folkeparti direkte opfordret Løkke til ikke at tilslutte sig aftalen, mens udlændingeordfører Naser Khader (K) også åbent har talt imod. Dansk Folkeparti har senest meldt deres bekymring i de igangværende forhandlinger om finanslov og udlændingestramninger.

Dansk Folkeparti er i samme situation som Fremskrittspartiet: De støtter eller sidder i en regering som svigter dem på vælgernes kerneområde. Det har de ikke råd til.

»Det vil være i direkte modstrid med alle de udlændingepolitiske stramninger, som DF og regeringen i fællesskab har gennemført siden valget i 2015. Og det vil være i lodret strid med det paradigmeskift i indvandringspolitikken, som vi netop i disse dage sidder og forhandler med regeringen om,« lød det i sidste uge fra Kristian Thulesen Dahl i partiformandens nyhedsbrev.

Også Socialdemokratiets Mette Frederiksen rejser spørgsmål om aftalen, men hun konkluderer ikke.

Løkke Rasmussen sælger en Merkel-linje: Han beroliger befolkningen og siger den ikke har nogen grund til at være urolig. Men alle som kan læse ser, at der er god grund til bekymring, især hvis man husker 2015.

Løkke afviser bekymringen. Ifølge ham vil migrantaftalen være til gavn for Danmark, fordi den vil gøre det lettere at hjemsende migranter til eksempelvis afrikanske lande. Netop internationalt samarbejde er afgørende for, at Danmark kan hjemsende afviste udlændinge, som ikke selv vil rejse hjem, sagde han.

»Det mest interessante set med mine øjne er det forhold, at det slås fast, at de lande, hvor de illegale immigranter er, grundlæggende har pligt til at tage dem tilbage.«

Igen ser det ud til at Løkke Rasmussen beroliger vælgerne, kun for at føre en politik som bekræfter deres værste antagelser. I det lange løb undergraver det al tillid, og politikerne er snart løbet linen ud.

 

 

 

 

Løkke hælder DF af brættet: Forsvarer omstridt FN-pagt

 

ANNONSE