Nyt

Moderaternas retspolitiske talsmand, Tomas Tobé.

Det svenske centrum-højre parti, Moderaterna, vil kortlægge voldtægt og etnicitet i Sverige. Partiet kræver, at regeringen pålægger Brottsförebyggande rådet (BRÅ) at udarbejde en oversigt. Löfven-regeringen har hidtil ikke villet (aner)kende sammenhængen.

Moderaterna bekendtgjorde i går, at de går ind for at skærpe straffene for seksuelle overgreb, ligesom man vil kortlægge, hvem gerningsmændene er.

Partiet mener, det er svært at bekæmpe kriminalitet, når man ikke ved, hvem som begår den.

– Vi vill att det görs en ny omfattande kartläggning av sexualbrotten. Vem är förövaren och vem är offret. Detta är viktigt för att kunna dra för slutsatser, i synnerhet om det förebyggande arbetet, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé enligt TT.

Det skal inkludere gerningsmændenes etniske baggrund, understreger Tobé.

Han menar att det är viktigt att veta exakt vilka det är som begår de här brotten, där det tidigare visat sig att utomeuropeiska invandrare är mycket kraftigt överrepresenterade.

Men en dylik undersökning har Brottsförebyggande rådet inte gjort sedan 2005. Och den nuvarande regeringen har tidigare sagt nej till att genomföra en granskning av våldtäktsmännens etnicitet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sade i fjol att han anser inte att «en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället».

Än så länge har övriga Alliansen inte ställt sig bakom Moderaternas förslag. Men om så sker, och dessutom Sverigedemokraterna stödjer det, kan regeringen tvingas backa. Det menar SVT Nyheters inrikespolitiske expert Mats Knutson i en kommentar till SVT. Han påpekar att det skulle bli svårt för regeringen att gå emot riksdagens vilja.

 

Fria Tider: Moderaterna vill kartlägga etniciteten på våldtäktsmän

ANNONSE