Kopierede/fra hoften

Wolfgang Kubicki. Foto: Bundestag.

De aggressive demonstrationer i Chemnitz, Sachsen, efter drabet på en 35 år gammel tysk borger natten til søndag, har sendt chokbølger gennem den tyske offentlighed, og Tysklands kansler Angela Merkel er gået hårdt ud mod tendenserne til voldelige optøjer og «hadet i gaderne».

Men nogen sender også anklager retur til statsministeren, som med sin politik har været med til at skabe betingelserne for det, der sker på gaderne i Tyskland. 

Blandt disse er en af Merkels fremtrædende politikerkolleger, Wolfgang Kubicki, som er vicepræsident i Forbundsdagen og næstformand for det fridemokratiske parti FDP. 

Til Redaktionsnetzwerks Deutschland, en mediegruppe af tyske regionale aviser, siger Kubicki at

roden til optøjerne ligger i kansler Angela Merkels «Wir schaffen das».

Dette udtryk – «Det klarer vi» – er Merkels egen opsummering af det tyske samfunds påståede evne til at absorbere mere end en million «flygtninge». 

Die Welt skriver:

Siden Tysklands genforening er det ikke lykkedes i tilstrækkelig grad at integrere befolkningen i øst eller give dem en anerkendende respekt, siger Kubicki. «Hvad skal folk føle, når de tror at alt det, som ikke blev dem selv til del, med det samme bliver tildelt flygtningene?»

Folks følelser står som bekendt ikke højt i kurs hos toppolitikere. Erna Solberg, der har Angela Merkel som sit politiske forbillede, har da også udtalt, at det er problematisk, hvordan folk tager følelserne med sig ind i afstemningslokalet under folkeafstemninger.

Kubicki accepterer ikke uden videre, at det, der er sket i Chemnitz, først og fremmest handler om højreekstremisme:

Forbundsdagens vicepræsident tilføjer, at det at tolke begivenhederne i Chemnitz som om der fandtes en højreekstremistisk massebevægelse, er en «hæmningsløs overdrivelse». Et overvældende flertal i Sachsen har intet med nazister at gøre.

Kubicki erkender at der findes højreekstreme i Sachsen, og anklager delstatsregeringen for ikke at have taget fænomenet alvorligt nok, men beklager at delstatens omdømme er blevet ufortjent skadet.

Hvor mange individer, der har lidt den samme uret, er ikke godt at sige, men det er let at tænke sig, at der findes svært meget opdæmmet bitterhed på grund af dette i Tyskland – og i Europa for den sags skyld.

ANNONSE

Men denne verbale udmelding fra en så tilpas tungtvejende skikkelse som Forbundsdagens vicepræsident, flytter noget af ansvaret for udviklingen fra folket og over på politikerne.

 

ANNONSE