Nyt

Den tyske avis Die Welt har været i Marokko og set på migrantsituationen.

Marokko er efter den mere eller mindre lukning af den midterste Middelhavsrute til Italien blevet den største adgang til Europa i år 2018. Indtil videre har over 32.000 nået Spanien mod 19.000 på ruten til Italien og 19.000 over ruterne til Grækenland ved Det Ægæiske Hav. Af de 32.000 er de 26.000 kommet fra Marokko.

Myndighederne i Marokko gør ellers en mere eller mindre ihærdig indsat for, at fjerne migranterne fra kystområdet ved Middelhavet.

Nogen bliver fanget af politiet, mens andre bliver samlet op af busser og sendt mod syd i landet. De fleste migranter kommer fra lande i Sub-Sahara.

Både Tyskland, Spanien og også Italien har lovet eller giver allerede milliarder til Marokko og Tunesien for, at understøtte dem og for at styrke deres grænser.

Spaniens myndigheder siger der for tiden opholder sig 50.000 migranter i Marokko, mens en såkaldt NGO siger tallet er overdrevet.

“Uden tvivl er der en stigning i ankomsterne i Spanien, mens tallet for migranter i Marokko er i årevis konstant. Efter informationer fra AMDH [marokkansk organisation] er der ca. 9.000 migranter i landet der vil til Europa”

siger Said Tbel fra AMDH.

Migranterne kommer langvejs fra og har typisk brugt opsparing fra deres familie for at komme til Marokko og videre mod Europa.

“Vi behøver slet ikke nå den anden side [Europa] men blot ringe til nummeret for søredning [kystvagten]”. 

fortæller to migranter fra Senegal til avisen Die Welt.

Herefter viser de på deres smartphones deres adressebog og på Facebook hvordan de skal komme i kontakt med “menneskerettighedsorganisationer”.

“Med deres hjælp behøver vi ikke at bekymre os”

forsikrer de to migranter journalisten fra avisen Die Welt og griner ubekymret.

En anden migrant skrev på WhatsApp, at denne dog havde gemt sig i Tanger i tre dage for politiet, men at de så havde snuppet ham. Nu sidder migranten fra Cameroun 200 kilometer længere mod syd i byen Kenitra. Andre migranter er sendt 800 kilometer mod syd til byen Tiznit

“Endnu er politikontrollerne for strenge”

skriver migranten Emanuel på WhatsApp,

“Men snart vil jeg igen tage toget til Tanger og så vil det lykkes mig at nå Europa.”

Die Welt – Marokkos neue Härte gegen Migranten aus der Subsahara

Migrantstatistik

ANNONSE