Kopierede/fra hoften

En migrant ombord på NGO-skibet Open Arms viser sin taknemlighed til Spanien idet han ankommer til havnen i Algeciras. Stillbilde: Die Welt.

 

Migranterne som kommer til Spanien, ønsker som hovedregel at rejse længere nordpå. Migranttrafikken fra Spanien til Frankrig via grænsebyen Irun ved Biscayabugten er da også øget betydeligt den sidste tid. Det siger en aktivist fra Baskerlandet, som hjælper migranter, fremgår det af en AFP-melding offentliggjort i The Local

Residents and associations in the northern Basque city joined forces last month in an informal network to bring food and clothes for the migrants after they were alarmed at the increase, said Bibi Liras, an activist.

She said that as a border town, Irun has always seen a drip-drip of migrants waiting to cross into France.

But there has been a marked increase since last month, she said Thursday

Mens det tidligere drejede sig om fire–fem migranter pr. dag, er antallet nu øget til ca. 40 hver dag – i denne ene by, hvor man til forskel fra tidligere nu kan se migranter som sover på jernbanestationen. 

Anonyme kilder i lokalregeringen bekræfter det Liras siger:

A source with the Basque government, who refused to be named, said the number of migrants coming to the northern region had «risen a lot in the past two weeks.»

Spanske myndigheder foretager sig kun lidt eller ingenting for at hindre trafikken videre nordover, men ser snarere ud til at fjerne alle forhindringer for den. Migranterne, som kommer fra lande som Ghana og Guinea, har ofte familie i Frankrig eller Belgien, hedder det i AFP-meldingen.

ANNONSE

Men det er vanskeligere end før at komme videre. Frankrig har nu forstærket grænsekontrollen mod Spanien, skriver Die Welt

Et stigende antal migranter er da også den senere tid blevet arresteret af fransk politi og sendt tilbage til Spanien. For Frankrig kan dette gøres forholdsvis enkelt så længe migranten har været mindre end fire timer i landet. Derefter har de krav på en advokat.

Frankrigs optræden er besynderlig. Landet giver altid verbal støtte til fælles europæiske løsninger i migrantspørgsmålet, men i praksis varetager det sine egne interesser uafhængigt af de retoriske øvelser. Overfor Spanien ser Frankrig nu ud til at gøre det samme som landet i flere år har gjort vis-à-vis Italia.

Men den fransk-spanske græns er mere end 650 kilometer lang, og forsøgene på at krydse den begrænser sig naturligvis ikke til Irun. Migranterne tilbagelægger stadig større strækninger for at komme over grænsen, får Die Welt at vide af det franske politi. Forholdene ved grænsen bliver stadig mere kaotiske, siger den spanske politifagforening SUPs leder i Baskerlandet, Mariano Rodado. Migranterne stormer muren, som franskmændene har bygget midt i Schengen-området, siger han.

Forsøgene på at modstå migrationstrykket fra syd skaber ikke overraskende lyssky forretninger. 

En multinational menneskesmuglerliga, som opererer på grænsen mellem Spanien og Frankrig, blev ifølge Le Parisien sprængt i slutningen af juli, oplyser nyhedsbureauet ANSA. Virksomheden fungerede som et rejsebureau, og omkring 300 personer fra lande som Mali, Guinea, Elfenbenskysten og Senegal havde benyttet sig af den kriminelle organisations tjenester.

De menneskesmuglere, der bliver taget, udgør sandsynligvis kun toppen af isbjerget. Hvor mange der uopdaget klarer at rejse videre fra Spanien, er vanskeligt at sige.

Det eneste som er sikkert, er at trafikken fortsætter. Hastigheden kan variere, men det går kun én vej – den vej migrationstrykket ubønhørligt går. Og strømmen ender hovedsageligt i lande med så højt et antal migranter fra før, at et mætningspunkt er nået. Det kan næppe gå godt.

 

ANNONSE