Nyt

Billedet: Arkivfoto.

 

Hvis du spørger mig, hvad min største bekymring er lige nu, vil jeg sige Spanien, sagde Frontex-chefen Fabrice Leggeri til den tyske avis Welt am Sonntag for omtrent én uge siden, da det var blevet klart at Spanien ville vise sit ønske om at opfylde sin del af menneskesmuglernes aftaler med migranterne, nemlig ulovlig adgang til Europa, og nærmere bestemt den del af Europa, som har åbne grænser som politisk målsætning.

Lørdag 14. juli blev flere end 340 migranter fra Nordafrika samlet op af den spanske kystvagt, oplyser kystvagten selv. 240 af dem ankom på 12 forskellige både, hvoraf 10 ved Gibraltarstrædet og to fra Marokko. Antallet af migranter smuglet over Middelhavet til den iberiske halvø, samlet op eller selv steget i land, er så nået op på 16902 pr. 11. juli, opplyser den Internationale Organisation for Migration (OIM).

Ved slutningen af sidste måned valgte Spanien at tage imod 630 migranter, som egentlig var på vej mod Italien, da tre skibe tæt efter hinanden blev afvist af de italienske myndigheder, som i forvejen havde erklæret, at sådanne anløb af udenlandske organisationers skibe, som er fulde af migranter, der ender med at blive Italiens ansvar, ikke længere er tilladt.

ANNONSE

At der ankom lige så mange bare i sidste måned, som i alle de første seks af 2017 tilsammen, kan langt hen ad vejen give chefen for EU-landenes grænser grund til at frygte for at Spanien bliver, eller snarere er blevet, menneskesmuglernes førstevalg.

Mens Italien, ved at have erklæret sine havne lukkede for videre ilandsætninger af migranter, resolut har besluttet sig for ikke længere at levere menneskesmuglernes «produkt», som tilbydes unge mænd i Afrika med viljen til at risikere livet for at migrere til Europa, kan det synes som om at Spanien er i færd med at overtage også Italiens del af migrationstrykket fra Afrika, som drives ind til europæisk kyst ved hjælp af libyske menneskesmugleres og vestlige migrantorganisationers samarbejde.

France24 –Le Figaro/AFP

ANNONSE