Nyt

Erdogan er en hidsigprop og ordkrigen med USA ser ud til at have taget til. Her med konen Emine i et roligere øjeblik.

Tyrkiet optrapper krigen med USA. En domstol afslog onsdag at løslade stridens kærne, pastor Andrew Brunson, og myndighederne satte en told på 120 procent på amerikanske biler og 140 procent på alkohol.

En tyrkisk domstol afviste onsdag en begæring om at løslade den amerikanske pastor Andrew Brunson.

Brunsons forvaring har de sidste dage udløst en ordkrig mellem præsident Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan. De to lande er også i færd med at vikle sig ind i en handelskrig.

Den statslige tyrkiske fjernsynskanal TRT meddelte, at en domstol i byen Izmir i det vestlige Tyrkiet, afviste begæringen og fastslog at Brunson fortsat skal sidde i husarrest.

Andrew Craig Brunson (50), en pastor fra North Carolina, blev pågrebet efter kupforsøget sommeren 2016. Han anklages både for bånd til Kurdistans arbejderparti (PKK), som er forbudt i Tyrkiet, og til den muslimske prædikant Fethullah Gülen.(NTB)

Erdogan trækker alle kort på en gang: Boykot af amerikanske varer og opsigelse af alliance forholdet.

Tidligere tirsdag sagde Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan, at landet vil boykotte amerikansk elektronik som følge af den diplomatiske fejde med USA.
– Vi vil boykotte amerikansk forbrugerelektronik. Hvis USA har iPhone, så findes der stadig Samsung, sagde Erdogan i en TV-tale. (NTB)

Sikkerhedsrådgiver John R Bolton snakkede med den tyrkiske ambassadør mandag. Det ser ikke ud til at have hjulpet.

Retorikken er mildest talt krigerisk:

– Dette er ikke en økonomi som går konkurs, synker eller er i krise. Tyrkiet vil komme ud af afhængigheden af udenlandsk valuta og ågerrente så snart som muligt, sagde Erdogan lørdag.

Endvidere kaldte han dollar, euro og guld for «kugler, kanoner og raketter i den økonomiske krigsførelse mod vort land ».

Præsidenten lover, at Tyrkiet vil tage de nødvendige forholdsregler til at beskytte økonomien.

– Men det vigtigste er at vi knuser de hænder, som styrer disse våben, sagde han. (NTB)

Dette er sædvanlig Mellemøsten-retorik: Skære hænderne af på fjenden. Det bidrager til at hidse hjemmepublikummet op. Erdogan kan komme til at male sig selv op i et hjørne. Der har tidligere været angreb på amerikansk personel på landlov. En lignende hændelse i dagens situation kan få uanede følger.

 

ANNONSE