Nyt

 

Recep Tayyip Erdogan opfører sig mere og mere som en potentat. Nu har han reageret på en tysk sang som gør nar af ham, og tilkaldte ambassadøren. Han mener, at en satire på en tysk tv-kanal er et anliggende for regeringer.

Samme holdning så vi under det danske karikaturstrid. Diplomater fra muslimske lande ville have foretræde for statsminister Anders Fogh Rasmussen. Fogh Rasmussen afviste, med henvisning til at Danmark har pressefrihed. Dette syntes uforståeligt for repræsentanter fra islamiske lande.

Erdogan har islamiseret Tyrkiet, og nu er det også uforståeligt for ham, både at det drives satire med ham i et andet land, og at der ikke myndighederne der gribe ind. Ligesom i Tyrkiet.

ANNONSE

Vestlige diplomater reagerer i stigende grad med chok og vantro over, hvad Erdogan står op for at sige og gøre. Han opfører sig som om Tyrkiet var hans egen private legeplads.

Den video, Erdogan reagerede på, er et ordspil. En sang udført af kunstneren Nena kaldet “Irgendwie, irgendwo, irgendwann”, hvilket betyder “på en eller anden måde, et eller andet sted, engang”, og satiren har lavet et ordspil af Erd(ogan) “Erdowie, Erdowo, Erdogan “. Hvilket betyder, at “på en eller anden måde, tid eller tid – svaret er altid Erdogan”. Hvilket fik præsidenten til at se rødt.

Den lille video er blevet en “statsaffære”, dvs. Erdogan blæser ikke kun i hans skæg, han får det tyrkiske udenrigsministerium til at indkalde Tysklands ambassadør. Da hæves spørgsmålet op på statsligt niveau. For et videoklip. Erdogan dummer sig ud, men hans opførsel gør også noget med udenlandsk opfattelse af og forholdet til Tyrkiet.
Das Außenministerium in Ankara hat den deutschen Botschafter Martin Erdmann einbestellt und ließ ihn den kurzen Film rechtfertigen. “Der Beitrag setzt unseren Präsidenten herab. Das ist nicht zu akzeptieren”, sagte ein Mitarbeiter des Ministeriums SPIEGEL ONLINE.

Fredag skete noget mere alvorligt. Da begyndte retssagen mod de to redaktører / journalister fra Cumhuriyet, Kan Dündar og Erdem Gül, for deres afsløring at tyrkisk sikkerhedpolitiet smuglede våben til IS.

De to blev arresteret og derefter løsladt af en dommer. Hvorpå Erdogan personligt truet dommeren med forræderianklage og anmeldte journalisterne, sammen med sikkerhedstjenesten.

Die Wut des Präsidenten haben westliche Diplomaten in den vergangenen Tagen aber auch deshalb auf sich gezogen, weil sie am Freitag in Istanbul zur Prozesseröffnung gegen die beiden regierungskritischen Journalisten Can Dündar und Erdem Gül gekommen waren . Mehrere Diplomaten, darunter auch der deutsche Botschafter Martin Erdmann und der britische Generalkonsul Leigh Turner, waren unter den mehr als 200 Prozessbeobachtern.

Den britiske generalkonsul twittede, at udfaldet af sagen vil afgøre, om Tyrkiet er en retsstat. Det fik Erdogan gå bananas igen. På TV:

Erdogan störte sich bereits an der Tatsache, dass die Diplomaten überhaupt zum Prozess gekommen waren. “Wer sind Sie? Was machen Sie da?”, fragte er sie in einer im Fernsehen übertragenen Rede. “Dies ist nicht Ihr Land, dies ist die Türkei!” Und weiter: “Diplomatie unterliegt einem gewissen Anstand und Umgangsformen.” Die Diplomaten könnten zwar in ihren Botschaften und Konsulaten tätig werden, außerhalb sei jedoch eine Erlaubnis nötig.

Erdogan ble opprørt over det faktum at diplomatene overhodet var til stede under prosessen. “Hvem er De? Hva gjør de der?” spurte han i en tv-overført tale. – “Dette er ikke deres land, dette er Tyrkia!” Og videre: “Diplomatiet er bundet av en viss anstand og omgangsformer”.  Diplomater kan riktignok være aktive i ambassader og konsulater, men utenfor disse trenger de tillatelse.

Disse er holdninger, der får diplomater til at stejle. Det lyder som en karikatur, men Erdogan mener ikke sjov. A vestlige diplomater siger, de vil snart vil ha brug for en udrejsetilladelse om de skal forlade ambassaden.

Erdogan har sagt, at han ønsker at genrejse det osmanniske rige. Nu opfører han sig som var han sultan allerede.

 

http://www.spiegel.de/politik/ausland/tuerkei-recep-tayyip-erdogans-wut-trifft-westliche-diplomaten-a-1084419.html

ANNONSE