Nyt

Billedet: Tunge våben som kampvogne gjorde det muligt for Erdogan at indtage Afrin. De kurdiske soldater havde ikke en chance med sine lette våben. Fly og artilleri lagde boliger i ruiner så kampvognene kunne rykke frem. 24. marts. Foto: Khalil Ashawi/Reuters/Scanpix

Tyrkisk-støttede militser skyder hver nat mod den kurdiske by Manbij i Syrien. Recep Tayyip Erdogan har sagt at den tyrkiske hær vil rykke frem mod byen, efter at den indtog kurdiske Afrin og drev 200.000 mennesker på flugt.

Det fremgår af et AFP-telegram som NTB ud sendte om morgenen.

Der er tre interessante oplysninger i meldingen, som kommer fra AFP-journalister i Manbij:

Tyrkerne og deres milits skyder hver nat:

– Vi er i højt beredskab. Der er hele tiden træfninger om natten. De skyder granater mod vore stillinger, siger en af dem, Shiyar Kobani. (NTB)

Der står 350 soldater fra koalitionen mod IS i Manbij, de fleste af dem amerikanere. Det er dem som afgør om Erdogan skal lykkes med sit forehavende. Hvis amerikanerne skulle finde på at trække sig ud vil det være det samme, som at strække våben overfor Erdogan og Putin. Alliancen Moskva, Ankara, Teheran er blevet stadig tydeligere.

ANNONSE

Lederne skal have topmøde i Ankara den 4. april. Med den anti-russiske stemning som hersker i Washington og andre vestlige hovedstæder, er det politisk uspiseligt at servere Erdogan og Putin en sådan sejr.

AFP kan fortælle, at Erdogan tænker på at sende syriske flygtninge fra Tyrkiet til Afrin for at bosætte sig der.

Tyrkiet har en lang tradition for folkeforflytninger og endog folkemord. Grækerne blev i 1922 fordrevet fra områder de havde beboet i sammenhængende 3.000 år. Da var de kristne armenerne allerede dræbt i den første omfattende etniske udrensning i moderne tid.

Samtidig er det i den sidste tid blevet klart, at Tyrkiet også planlægger at sende hundredtusinder af syriske flygtninge til Afrin. (NTB)

Der er en lang historik for etnisk udrensning i tyrkisk historie.

I udkanten af byen Manbij i Syrien er kurdiske militssoldater og den USA-ledede koalition i højt beredskab efter at Tyrkiets præsident truede med at indtage byen.

Den USA-støttede alliance, ”Syriske demokratiske Styrker” (SDF) har gravet skyttegrave i udkanten af byen. Samtidig patruljerer soldater fra den USA-ledede koalition på bakken og overvåger området fra luften.

Kurdiske krigere har styrket sine stillinger i forventning om et muligt angreb, skriver nyhedsbureauet AFP.

– Vi er i højeste beredskab. Der er hele tiden træfninger om natten. De skyder granater mod vore stillinger, siger en af dem, Shiyar Kobani.

Amerikanske soldater

Ved den amerikanske militærbase udenfor byen er tre pansrede køretøjer med amerikanske flag på vej tilbage til basen. En SDF-kommandant, Khalil Mustafa, oplyser at koalitionsstyrkerne for nylig har optrappet patruljeringen ved frontlinjen.

Ifølge den britisk-baserede overvågningsgruppe ”Syrian Observatory for Human Rights”(SOHR) befinder der sig omkring 350 soldater fra den USA-ledede koalition ved byen, de fleste af dem er amerikanske.

Etter at tyrkisk-støttede oprørere for godt to uger siden indtog Afrin by og drev den kurdiske YPG-milits sammen med hundredtusinder af civile kurdere bort, har Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan flere gange truet med at angribe Manbij. (NTB)

En fjerde interessant oplysning i AFP-meldingen er at en af oprørsgrupperne, som blev evakueret fra Øst-Ghouta, er blevet forflyttet til tyrkisk-kontrolleret område. Nemlig en af dem, som er islamistisk. Erdogan har altså rekrutteret islamister til sin Free Syrian Army.

Ikke langt fra Manbij ligger de områder, hvor tyrkisk-støttede oprørere har kontrollen. Nord for byen, lige ved den tyrkiske grænse, kontrollerer de Jarablus. I vest kontrollerer de byen Al-Bab. Mandag blev det meddelt at en af de oprørsgrupper, som bliver evakueret fra Øst-Ghouta udenfor Damaskus, vil blive transporteret til Jarablus. (NTB)

Hvis Erdogan rekrutterer islamister som støttetropper vil det gøre forholdet til USA endnu vanskeligere. Så er rollerne byttet om: Erdogan fungerer som et IS light.

Myndighederne i Ankara kalder officielt operationen mod kurderne for “jihad”.

Sidste torsdag blev en amerikansk og en britisk soldat dræbt af en bombe, de første tab for de vestlige styrker hidtil i år. Bomben sprang netop i Manbij. Det var en klar advarsel.

ANNONSE