Kopierede/fra hoften

Det skabte høje bølger da indvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug rejste til Rinkeby under valgkampen i efteråret 2017. Hun fik læst og påskrevet fra flere hold, både i Sverige og Norge,  for at tage for hårdt fat, da hun omtalte de problemer, Sverige kæmper med. Hvad siger de nu?

Forholdene i Stockholms-forstaden Rinkeby er så alvorlige, at det kan sammenlignes med en krigszone. Det siger Lise Tamm, statsadvokat ved Internationella åklagarkammaren i Stockholm, til Sveriges Radio.

Hun sammenligner også med terrororganisationen Farc-guerillaen i Colombia, og siger, at man må tage ved lære af, hvordan colombianske myndigheder bekæmper den.

Lise Tamm er ikke hvem som helst; fra nytår har hun overtaget ledelsen af den svenske Riksenheten mot internasjonal og organisert kriminalitet.

I et interview med Sveriges Radio siger hun, at Sverige kan lære af Colombia og El Salvador.

– Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, säger hon och fortsätter:

– Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen, där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år? Finns det någon lösning, man måste tänka utanför boxen.

Tamm tror ikke, det bliver tilstrækkeligt at indsætte mere politi. Hun mener løsningen også må ligge i at give socialmyndighederne flere værktøjer for at indfange den ungdom, som kommer skævt ind på tingene.

Lyt til hele interviewet med førstestatsadvokat Lise Tamm

Rinkeby har været meget omtalt i Norge, oftest som skrækeksempel på, hvad dårlig integrering og ghettoisering kan føre til. Bydelen er én af flere såkaldte no-go-områder, hvor politiet ikke har kontrollen. Under valgkampen drog indvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug dertil på en ret omtalt tur.

Anders Ygeman, tidligere indenrigsminister og nu Socialdemokraternes gruppeleder i Riksdagen, er ikke enig i, at Rinkeby er som en krigszone, «for der findes hundredevis af aktive politifolk, og man er i færd med at bygge en ny politistation», siger han:

ANNONSE

– Polisen där är aktiv och gör ett bra jobb. Om vi tittar på andra utsatta områden, som Biskopsgården, där har vi i princip noll skjutningar nu. I Malmö har vi rekordantal häktade, 80-90 personer sitter i häktet. Så vi har ett bra och aktivt polisområde i alla de här områdena. Så vi behöver inte överdramatisera situationen, den är allvarlig nog som den är, säger Anders Ygeman.

Også lokalpolitikere i Järva-området er kritiske:

– Jag bor själv i Rinkeby och har bott i Tensta som barn. När jag hör ordet krigszon så börjar jag tänka på Syrien, Jemen, andra länder som på största allvar ligger i krig, säger Mohammed Nuur, som är ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

– Vi har problem och utmaninger, men man ska absolut inte överdriva hur situationen ser ut. Jag bor i Rinkeby och jag känner mig inte rädd, säger Mohammed Nuur.

Sveriges Radio: Lise Tamm: Rinkeby är nästan som en krigszon

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

 

ANNONSE