Nyt

 

Socialøkonomen og migrationsforskeren Joakim Ruist er aktuel med en forskningsrapport som viser at flygtningeindvandrere i gennemsnit koster Sverige netto 74 000 kroner per år, eller ca. 40 milliarder svenske kroner totalt årlig.

Som Document skrev for kort tid siden, har rapporten og et påfølgende TV-interview med Ruist i SVT skabt rabalder i Sverige. Mod slutningen af interviewet finder følgende opsigtsvækkende replikskifte sted mellem SVTs interviewer Lotta Bouvin og Ruist:

– Det här är en het fråga. Tror du att den kommer att användas i valrörelsen, den här rapporten?

– Det tror jag kanske inte så mycket. Jag vet inte vad mer jag ska säga om det, svarar Ruist.

– Jag bara undrar om det är sånt som du tänkt och tagit hänsyn till när du gör en sån här rapport, som förmodligen kommer att bli kontroversiell, säger programledaren Bouvin.

– Ska jag tänka på hur den kan komma att användas i valrörelsen? Om det finns en fråga, där människor efterfrågar kunskap och jag levererar kunskap då tror jag att jag gör något bra. Om sedan vissa vill använda vill använda det som slagträ för det ena eller det andra… Jag tror att nettoeffekten av att komma med kunskap om frågor som debatteras är en bra sak, säger Joakim Ruist.

Journalisten og debattøren Katerina Janouch, som har skrevet et referat og en analyse af hele interviewet, ser det som «endnu en episk journalistisk fiasko for SVT» og skriver:

«Intervjun är redan en klassiker, som visar hur en stackars forskare av SVT åläggs moraliskt ansvar för en verklighet som strider mot det statliga narrativet att massinvandring är en högvinst för Sverige.»

Joakim Ruist, immigrationsforsker ved Göteborgs universitet, er nok bedre til at tage pulsen på den svenske befolkning end journalist Lotta Bouvin. Til Dagens Næringsliv siger han:

– Jeg bliver ikke forundret om Sverigedemokraterna får op mod 35 procents tilslutning ved valget.

Der er naturligvis stadig et stykke derop fra Sentios sidste måling på 26,1% for SD. Men regeringen Löfven er flink til at skabe problemer for sig selv, for eksempel åbnede man for nyligt op for at 9.000 ID-løse afghanere skal få lov til at blive i Sverige.

ANNONSE

99,4 % af dem er mænd, 78 % har fået deres alder opjusteret af det svenske Migrationsverket – og ingen har altså gyldig ID.

 

ANNONSE