Kommentar

Donald Trumps varemærke er håndbevægelserne mens han taler. Elvis havde fodarbejdet. Trump har hænderne. Trump begynder at blive et ikon for Amerika og selv hans værste fjender er med til at bygge ham op. Foto: Wikipedia Commons

Donald Trump er den første siddende præsident som besøger Davos siden Bill Clinton. Han blev modtaget som en rockstjerne. Følelserne hos Davos-folket er ambivalente, men de magter ikke at undertrykke en vis nysgerrighed: Hvordan har han klaret det? Her sidder nogle af verdens mægtigste og smarteste ledere og de skal møde en, som har gjort noget, ingen har gjort før.

Det holdt forsamlingen i spænding da Trump holdt sin tale og afsluttede World Economic Forum. Trump sagde ikke noget opsigtsvækkende. Han fortalte, at han havde et program som var anderledes end det han vidste forsamlingen havde: USA var for handel, men på lige vilkår. USA var ikke interesseret i handelsaftaler, som gjorde selskaber rige, transnationale selskaber som placerer overskuddene i udlandet, men ikke skaber arbejdspladser hjemme.

ANNONSE

Dette var Trumps budskab under hele valgkampen: Han stillede sig på almindelige menneskers side. Man skulle tro, at dette var et budskab selv socialdemokrater ville stille sig bag. Hvordan kan de være for, at produktionen lægges i Asien, hvorfra Kina kan eksportere varer til Amerika og skaffe sig et stort overskud? For Kinas vedkommende et overskud i handelen med USA på 400 milliarder dollar om året.  Samtidig tjener de store multinationale selskaber store summer, men pengene bliver ikke taget hjem til USA.

Dette system har amerikanerne levet med i flere årtier. De er blevet fortalt, at det er den eneste måde at drive global handel på, og at den vil gøre alle rige. Men folk så tværtimod, at deres lønninger stod stille, mens Kina og de multinationale selskaber blev styrtende rige.

Der var lagt i kakkelovnen på forhånd til Trump. Men han klarede kunststykket at slå den mægtigste politiske maskine Amerika nogensinde har set mobiliseret på hjemmebane.

Det har de liberale medier og demokraterne ikke kunnet tilgive ham.

Men børsen er gået opad som en raket siden valgsejren. Money talks. Success «talks». På amerikansk er der et udtryk som hedder ”you cannot argue with success”. Det er et argument som lederne af verdens store selskaber har sans for. Det er også deres motto. Derfor lyttede de med interesse.

Trump gentog: Nu er det Amerika som er i førersædet igen. Det er det amerikanske folk som går foran. Trump forventer, at Merkel tænker på Tysklands interesser. Så hvorfor ikke forvente, at USA´s præsident tænker på Amerikas?

Trump nævnte skattenedsættelserne, selskabsskatten er sat ned fra 35 til 21 procent. Pengene strømmer til USA, sagde Trump. De vil gøre business. Mens Trump talte kom tallene for økonomien i 4. kvartal: En vækst på 2,6 procent, lidt ned, men alligevel et stærkt gennemsnit.

– Vi ser tal som vi ikke har set i ti år, lyder det fra en amerikansk reporter i Davos.

Denne optimisme er smitsom, den påvirker verdensøkonomien. Det kan være det, som gør at EU ændrer sin indstilling til Trump: Success. Selv har EU ikke magtet at opnå vækst af betydning. Den har været «sluggish», sløv som et æsel.

Trump nævnte fjernelsen af regler og love som hindrer vækst og effektivitet. Et stærkt forsvar. Velstand må kunne forsvares med et stærkt forsvar. Han nævnte en ny indvandringspolitik. Trump må give noget til demokraterne for at få bygget muren mod Mexico. Også på disse områder flyttes grænserne nu: Trump vil afskaffe familiesammenføringerne og visalotteriet. Han vil have et kvalifikations-baseret system. Det er ingen dristig spådom at sige, at også vesteuropæerne vil blive tvunget til en lignende omlægning, hvis de ikke vil udvikle en ny permanent underklasse som er en stor sikkerhedstrussel og som vil ødelægge velfærden.

Trump understregede, at det er menneskene, folket, som er det vigtigste, og man må dele de værdier som skabes. Han talte som en landsfader i et socialdemokratisk parti.

Davos-eliten har vænnet sig til en Gucci-idealisme. Nu fik de et skud realisme lige i armen. Trump-toget har nu sat sig i bevægelse.

Når USA skifter spor mærkes det i hele verden. FN-systemet er et system som simpelthen må skifte måde at tænke på.

John Kerry har bedt palæstinensernes præsident Mahmoud Abbas om at være tålmodig. Trump kommer bare til at blive siddende et år.

Dream on.

Køb Lars Hedegaards bog her!

ANNONSE