Kommentar

Sverige har hidtil været gode til orden og rettidig omhu. Uden orden er det umuligt for staten at opretholde loven. Derfor er kaosset og kriminaliteten på boligmarkedet en trussel mod det svenske samfund.  Staten aner ikke hvem der befinder sig i landet.

Overslagsvis 200.000 mennesker har opgivet falske adresser overfor myndighederne. Dermed er Folkeregisteret reelt ubrugeligt.

Det er organisationen Hem & Hyra, som har kortlagt den udstrakte brug af falske adresser. Folk med en lejekontrakt kan sælge adressen, så der kan bo et par hundrede på samme adresse. Hvis man dertil lægger at brugen af flere identiteter er udbredt, er kaosset komplet.

Hem & Hyra er Lejerforeningens blad i Sverige. Det kommer nu også på arabisk. Hem & Hyra ønsker at nye indbyggere skal vide, hvordan det svenske system virker.

Men, som det fremgår af artiklen: migranter, som har brugt store summer og risikeret livet, gør kun det, som tjener dem selv bedst, ikke svenskerne. Det gør, at der vokser et andet system indenfor det svenske, frem, som myndighederne ikke har kontrol over.

ANNONSE

Det er begyndelsen på tabet af territoriel kontrol og myndighedsudøvelse. Myndighederne ved ikke længere, hvad der foregår på svensk jord.

Hem & Hyra har kartlagt hur nyanlända bryter mot lagen för att ta sig fram i det system som blir allt svårare att överblicka för myndigheter. Där många tjänar pengar på de mest utsatta, och där frivilligorganisationer ersätter skattefinansierade hjälp- och kontrollinstanser.

Migranter kan se, at man kan snyde det svenske system, og de udnytter kaosset og den manglende gennemsigtighed. Systemet udbetaler jo pengene, bare visse formelle betingelser er opfyldt.

Hem & Hyra/Expressen skifter mellem empati for migranterne og loyalitet til det svenske system. Det falder som regel ud til migranternes fordel.

Tre brødre er kommet til Sverige på den hårde måde: via smuglere som ikke bryder sig om menneskeliv. De er blevet belastet til det yderste og tager derfor ingen andre hensyn end til hinanden. Denne erfaring burde svenskerne tage til sig. Migranterne kommer fra stammekulturer og deres loyalitet er kun til deres egne. “Sverige” er et rent fysisk sted, nationen betyder ikke noget.

Når socialchefen i Västervik vil have en 14-årig lillebror dertil, reagerer storebroren derfor med raseri. De skal forblive sammen og at lyve for myndighederne koster ingenting.

Behovet for at skaffe en adresse, som myndighederne godtager, udnytter de mennesker som er i stand til det. Det er ikke småbeløb, der er tale om.

– Så betalte jeg 2 000 kroner om måneden for at kunne skrive os alle tre på samme adresse. Jeg fik den hos en bekendt til min kammerat, han havde et hus. Han sagde ”jeg kan fixe tre adresser, intet problem”.

2.000 bare for at låne en adresse. Det siger noget om efterspørgslen.

Det oprindelige Folkhemmet var reguleret. Myndighederne vidste, hvor du boede. Men sådan er det ikke i Sverige i dag og myndighederne må selv bære ansvaret.

Den voldsomme indvandring har skabt en stor mangel på boliger. Når myndighederne bare holder sluserne åbne, finder “markedet” sine egne løsninger, dvs. der er flere markeder: De legale og de sorte. Når der er boligmangel er der gode penge at tjene for dem, som har noget at tilbyde.

Socialdemokraterne har altså skabt en situation, de ikke selv vil forholde sig til. De lader blot som om.

Problemet är att bostadskrisen tvingar många att hyra svart. Den som står på kontraktet bor någon annanstans. Det får inte synas att du bor där i stället, för då kan kontraktet ryka.

Du får heller inte synas om du är inneboende hos någon som är beroende av bidrag. Bidraget försvinner om fler personer med inkomst skriver sig på adressen.

Resultat: du har någonstans att bo. Men du får inte ha din adress där. För att kunna folkbokföra dig måste du alltså fixa en extra adress – utöver den som du redan bor på.

Også i Oslo og København finder du boligblokke, hvor postkassen er overklistret med mange navne på oprindelige og nye beboere. Hvem bor der egentlig? Hvordan finder ambulancer eller postbude frem?

Problemerne eskalerer. Det, som er en enkel løsning på et givet niveau, bliver et mere komplekst problem på et højere niveau, når folk bliver kreative for at overleve.

Hem & Hyra møder en migrant, Y, som har boet tre år i Gøteborg. Han lejer en adresse til 1.000 kr. måneden. Så tømmer værten postkassen og dækker på den måde over Y. Selv lejer han en toværelses som egentlig koster 5.400 om måneden. Men han må betale det dobbelte. Han bruger integrationsydelsen på 7.000 kr. måneden og arbejder derudover sort. I tillæg lejer han ud. Der bor for tiden seks personer i torumslejligheden. En sådan overbooking er lejlighederne ikke skabt til. Der bliver for stor belastning på vand og afløb. Men det er ikke migranternes problem.

För att klara hyran har han i stället tagit in egna inneboende. Just nu bor sex personer i tvårumslägenheten. Det är trångt och bökigt. Alla betalar 2 000 kronor var, utom en som fortfarande lever på Migrationsverkets minimala dagpeng. Han slipper, har Y bestämt.

Boligtrængslen slider på folk og skaber frustration og en ubestemmelig “ilska”, modstand mod samfundet. Migranterne har risikeret livet for at komme til Sverige, men møder mange hindringer, af den enkle grund at Sverige har lukket for mange ind. Hverken samfundet eller staten har kapacitet til at absorbere så mange mennesker.

Han är väl medveten om att upplägget strider mot lagen. När det kommer på tal blir han nästan upprörd.

– Jag vet! Men vad ska jag göra? Ingen myndighet kan hjälpa mig med lägenhet. Ska jag bo på gatan? Vart ska jag ta vägen?

Nogen tjener store penge på “bristen”. Det er som sortbørsen under krigen.

Y har många exempel på den osunda bostadsmarknaden. En kompis bor med tre andra i en lägenhet vars originalhyra är 5 000 kronor. De betalar 3 000 kronor, per person. Svart, så klart.

En annan kompis har kontrakt på tre lägenheter hos en kommunal hyresvärd. En för eget bruk, och två som olagligt hyrs ut till andra.

Et sådan system inviterer til korruption, blandt offentlig ansatte, politikere. Når der står mange penge på spil skal også journalister passe på. Kun toppen af isbjerget er synlig.

Den, der ejer eller har lejekontrakt på en bolig kan lave store penge. De er ikke interesseret i at sige dem fra af hensyn til en stat, som ikke har orden i sagerne.

Sådan fungerer tillidssvigt i praksis: Folk stopper med at tage hensyn til staten og dermed også til samfundet.

Der er andet end bomber, som kan ødelægge et samfund.

En stat, som ikke tager vare på sig selv, gennemskues af migranterne. Hem & Hyra falder i snak med nogle arabiske kvinder som spørger: Hvorfor er det strafbart at leje en falsk adresse, men ikke at sælge den?

Plötsligt vänder intervjusituationen: kvinnorna har frågor till oss. Varför är det brottsligt att skriva sig på fel adress men inte att sälja den? Varför förstör adressen möjligheterna att ta sig vidare och bli svensk?

– Jag vill göra rätt för mig men jag tvingas göra så här, säger en kvinna.

Kvinderne kommer fra samfund med udbredt korruption. De kan se at der er en grund til at svensk retsvæsen ikke straffer dem, der sælger adresser. De forstår at Sverige begynder at ligne de korrupte samfund de forlod.

Med denne “opdagelse” tager Sverige et stort skridt mod Mellemøsten-tilstande. Prisen for at mangle selvrespekt og ikke forsvare sig, er høj.

Det behøver ikke være med krudt og kugler. At undlade at opretholde loven påfører samfundet enorme skader.

Hvor mange bor sort? Ingen aner. Man anslår:

Skatteverket, som sannolikt har bäst koll, uppskattar att ungefär 200 000 personer är felaktigt skrivna inom Sveriges gränser. Hälften har sin adress här, men bor i själva verket utomlands. Den andra halvan bor här, men saknar fast bostad eller vill leva dolt av andra skäl. Siffran är mycket osäker. Här döljer sig adresshandeln. Ingen kan svara på hur utbredd den är.

100.000 er registreret i Sverige, men bor udenlands. Der går en strid strøm af penge ud af den svenske statskasse til udlandet. Der er skabt et system indenfor systemet, et parasitisk system, som udnytter det til sidste blodsdråbe, bogstavelig talt.

Aftonbladet fortalte om en mand som var blevet skudt i Mellemøsten og kom til et sygehus i Stockholm. Der måtte benet amputeres. Man skydes i Mellemøsten og tager til Sverige for at få behandling.

Med så store summer på spil tiltrækkes kriminelle, som forstår at sætte malkningen i system:

240 av landets 290 kommuner rapporterar att de har brist på bostäder, enligt Boverkets årliga enkät. I de kommunerna bor i dag 94 procent av landets befolkning.

Störst är bristen på hyresrätter. Bara var sjätte bristkommun tror att de har hunnit bygga ikapp om tre år. Glappet är stort, och befolkningen växer. Utsatta grupper ställs mot varandra.

Hvorfor røve, afpresse eller smugle, hvis man kan suge direkte fra den svenske statskasse?

Majoriteten som handlar med adresser är inga grova brottslingar. Men de göder ett system som utnyttjas hårt av organiserat kriminella. Fiffel med folkbokföringen ingår ofta i systematiska fuskupplägg som går ut på att lura välfärdssystemet på pengar. Det bekräftar Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Syd, när vi ringer upp.

– Jag ser tydligt hur frekvent förekommande det är, konstaterar han.

Sverige har et velfungerende bureaukrati og en veludviklet sans for det praktiske. Man har startet en undersøgelse i Seved, en bydel i Malmø, og går fra hus til hus: Hvem bor der?

Men når migranter har akutte behov og de kriminelle forstår at snyde systemet, er det ikke let at finde ud af for de myndigheder, der fortsat henholder sig til regler som er blevet ren sminke.

Skatteverket bedömer att folkbokföringsbrotten ökar bland tyngre kriminella. Den organiserade brottsligheten är inte längre svart, utan grå – uppblandad med vit, laglig verksamhet.

Grænseløs naivitet tipper over i noget andet. Lederen af efterretningsafdelingen for politiets afdeling Syd, Mats Karlsson, er forundret over at offentlige myndigheder ikke har lov til at dele informationer:

Svenska politiker är överlag för naiva, tycker Mats Karlsson på polisen. De ger inte myndigheterna rimliga förutsättningar att hålla jämna steg med adressfusket. Till exempel får inte Skatteverket dela information direkt mellan sina olika avdelningar, även om de misstänker fusk med folkbokföringen.

Regler lever deres egne liv i Sverige. Det er vanskelig at finde nogen rationel grund til et regelrytteri, som reelt er en form for selvskade. Hvis man ikke er åbne overfor muligheden af at nogen udnytter, at systemet ikke er transparent.

Efter ti år og én million nye indbyggere kan man ikke fortsat påstå at man bygger på tillid til dem, som nyankommer.

– Systemet bygger för mycket på att folk inte fifflar. Det är för många hål i väven. De är jättedriftiga, de här personerna. Vi måste tänka som dem, säger Mats Karlsson.

For mennesker, som ønsker at gøre et ærligt stykke arbejde, må disse betingelser være demotiverende. Hvor længe accepterer man det? De fleste vil affinde sig med at det ikke fungerer og koncentrere sig om deres egen stilling og løn. Samfundet går langsomt i opløsning.

– Vi har opdaget at folkeregistreringen ikke er troværdig længere. Den er blevet en postboxfunktion, konstaterer Anna Flink, kommunens chef for understøttelse.

Skattepenge skal ikke betale regningen for et sort skyggesamfund, hvor mennesker savner rettigheder og kriminaliteten blomstrer.

Det sorte samfund lænser det hvide. En dag er kassen tom. Når man snakker om Sveriges fremtid er det her scenariet: Staten klarer ikke længere at opretholde de offentlige tjenester og ydelser.

Der snakkes allerede om post-demokratiske tilstande. Da vil også lovlydige borgere blive ”kreative”. Svenskerne vil begynde at efterabe indvandrerne. Staten vil miste endnu mere kontrol og overblik.

Et samfund består i den grad af at borgerne er ærlige. Det kan koges ned til at navnet på postkassen og dørklokken stemmer overens med menneskene bag døren. Al samfundsindretning bygger på sådanne grundlæggende fakta.

Når de oprindelige svenskere også begynder at lede efter andre ”løsninger” vil Sverige glide over i andre “tilstande”.

Siden 1. juli 2018 er det strafbart at give fejlagtige oplysninger om hvor man bor.

Men:

I virkeligheden har retsvæsenet fået en umulig opgave. Folkeregistersnyd er svær at føre bevis for, hvis politiet ikke simpelthen snubler over det i sammenhæng med anden kriminalitet.

Hvem var det egentligt som skrev under på blanketten, eller sad ved tasterne da folkeregistreringen ændredes på nettet? Og hvordan får man fat i en person – som er skreven på en adresse, der ikke findes? Politiet savner resurser, og sagerne havner langt nede i bunken.

Et samfund går ikke under ved en enkelt voldsom eksplosion, men med mange manøvrer som gradvis undergraver lov og orden. Orden er en forudsætning for loven. Sverige plejede at være jættedygtige til at holde orden. Nu spreder uordenen sig og loven bliver taberen.

 

 

 

200 000 personer skrivna på falska adresser i Sverige

ANNONSE