Nyt

Göteborgposten forklarer USAs linje i Jerusalem-spørgsmålet med, at mægtige jøder styrer politikken. (Faksimile fra gp.se)

Mægtige jøder trækker i trådene og styrer Donald Trump og USAs udenrigspolitik. Sådan kan man sammenfatte Göteborgpostens omtale af Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Göteborgposten hyldes af højreekstreme, som kalder rapporteringen «kontrasemitisme».

En artikel i Göteborgposten (GP) som udpeger mægtige jøder bag USAs udenrikspolitik, har fået læserne til at løfte øjenbrynene, skriver Nyheter Idag. Titlen slår fast, at «mäktiga krafter pressade Trump om utrikespolitiken» og vi får at vide, at disse kræfter blandt andet er «inflytelserika judiska donatorer».

Endvidere påpeger GP, at Trumps svigersøn, Jared Kushner, har «hejat på»beslutningen om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Avisen påpeger også, at Kushner «utövar den judiska tron».

En af dem som reagerer på artiklen er debattøren og Medborgerlig samling-medlem Miloš Varcaković. Han mener, at GP-artiklen giver udtryk for «antisemitiske vrangforestillinger om jødisk verdensherredømme».

«Att USA sedan 90-tal från både republikaners & demokraters håll haft en hållning där man ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad är inte viktigt? Judiska «mäktiga» intressen är dock viktigare? Jag förundras att man inte avbildat detta intresse som en bläckfisk med tentaklerna över jordgloben. Otroligt låg nivå på journalistiken», skriver Varcaković på Facebook.

Det er ikke kun GP, som i sin dækning af Trumps beslutning pegede på «mægtige, jødiske grupper». Også Expressen og Sveriges Television møder tilsvarende kritik for deres måde at rapportere på, omtalt af Jerusalem Post.

Men omtalen af jøderne hyldes av Nordisk Alternativhöger, skriver Nyheter Idag.

Nyheter Idag har talt med Christoffer Dulny, leder af Nordisk Alternativhöger. Det er en organisation, som beskrives som højreekstrem og ifølge Dulny selv stiller de sig «kritiske over for jøders indflydelse på politik». Han har læst GP-artiklen og kan godt lide avisens narrativ om, at mægtige jøder styrer USAs udenrikspolitik.

ANNONSE

– Jag skulle kalla det för kontrasemitism. Du vet «counter-jihad», det här är «counter-semitism», säger Dulny.

Du menar att GP markerar emot semitism?

– Ja, det är väl en rimlig förklaring.

Vad tycker du om att GP har börjat rapportera på det här viset?

– Jag tycker att Göteborgsposten är vakna som fan. Uppenbarligen har vi en situation där medier är tillräckligt vakna för att rapportera om att det finns nationer som har en otillbörlig påverkan på amerikansk utrikespolitik. Ett exempel är AIPAC som har en budget på över en halv miljard kronor per år för att verka för en Israelisk utrikespolitik som är närmare Likud än någonting annat.

ANNONSE