Nyt

Peter Springare har anmeldt sine chefer til Justitiekanslern (ombudsmanden). I anmeldelsen skriver Springare, at politiet har chikaneret og bagtalt ham.

Justitiekanslern (JK) er en institution med direkte reference til den svenske regering, som blandt andet har i opdrag at efterforske krænkelser af ytringsfriheden. Det modsvarer i nogen grad Folketingets Ombudsmand.

I anmeldelsen skriver Springare blant andet, at politiledelsen har..

”..felaktigt spridit information om att förundersökning under åklagares ledning mot mig har skett, genom misstanke av hets mot folkgrupp, vilket saknat all grund, också till följd av det jag skrivit på min Facebook”.

Og han fortsætter:

”Ända från mitt första uppmärksammade inlägg den 3 februari, har myndigheten konstant trakasserat och misskrediterat mig, genom att offentligt kommenterat och torgfört vilka brott man misstänkt mig för i samband med att jag yttrat mig”

Springare hævder også, at politiledelsen i Örebro har fået hjælp af politiforbundets formand til at mistænkeliggøre (ifrågasätta och misskreditera) ham for at være hyret som blogger på netstedet Nyheter Idag

”Jag känner mig starkt kränkt och nertryckt för att jag nyttjat min yttrandefrihet”

Springare mener politimyndighederne er gået langt over grænsen:

”Min uppfattning är att Polismyndigheten gått långt över gränsen när det gäller att trakassera en anställd för att han vädrat sina åsikter offentligt i skrift”

Springare føler sig hængt ud som kriminel og mener, at politiledelsens behandling af ham sender foruroligende signaler til andre politifolk rundt om i landet om, hvad der vil ske, hvis vover at ytre sig frit om det, der ligger dem på sinde.

Kommunikationschefen i politiregion Bergslagen, Mats Nylén, siger til Aftonbladet, at han har fået en overhaling af Springare:

– Jag träffade honom i morse och då skällde han ut mig för bland annat de här sakerna han skriver om.

Nylén siger, at Springare reagerede på den måde, som hans arbejdsgivere omtalte ham i medierne.

– Jag försökte förklara att jag alltid svarar så ingående jag bara kan utifrån gällande lagstiftning. Den stora frågan är hans rättigheter som privatperson kontra hans skyldigheter som polis med arbetsledande befattning.

Til Nyheter Idag skriver Peter Springare via sms:

”Har inga kommentarer till min JK-anmälan annat än att jag tycker den är både logisk och relevant till följd av myndighetens agerande mot mig som person.”

 

Nyheter Idag: Peter Springare slår tillbaka – JK-anmäler sina chefer

ANNONSE

Ét svar til “Springare slår igen: Melder sine chefer til ombudsmanden”

  1. KnudMadsen siger:

    Mon ikke der er gang i salget af popcorn?
    Det er jo ligegyldigt, hvad den ombudsmand vælger at gøre, så vil han komme i klemme!! 😀
    Herligt at Peter vover at kæmpe, som han gør. Forhåbentlig har han pga alder sit på det tørre nu.