Kunstbilde

Foto: Olav Bjørkum

Det meste av høsten er over. Da den for noen uker siden var på sitt mest gyldne, lå nøttene fra hestekastanjen spredd under modertrærne. Det er en egen renhet og fullkommenhet over nøtten som hviler i det hvite myke skallet.

Hestekastanjen turde være kjent av de fleste. Den er giftig, og smaker heldigvis vondt. Det er kjent noen få dødsfall etter inntak av hestekastanje. I tidligere tider har den både vært brukt til å drøye matmelet og til dyrefôr. Fremdeles selges ekstrakter av nøtten som medisin mot enkelte helseplager. Den ekte kastanjen, derimot, blir en delikatesse når den ristes.

Den romantiske visen Når kastanjene blomstrer i Bygdø allé var en ode til Oslo og kjærligheten, sunget av Jens Book-Jenssen (1910-1999) akkompagnert av Øivind Berghs (1909-1967) orkester. Gunnar Kaspersen (1907-1991) skrev teksten, og Kristian Hauger (1905-1977) laget melodien. Sangen ble en stor slager i 50- og 60-årene.

ANNONSE

ANNONSE