Kunstbilde

Théodore Géricault (1791-1824)
Olje på lerret, 72 x 58 cm, Musée des Beaux-Arts, Lyon.

Bildet er kjent som La Monomane de l’envie (ou La Hyène de la Salpêtrière), omtrent Den av misunnelse besatte, eller Hyenen fra la Salpêtrière.

Det var Étienne-Jean Georget (1795-1828), overlege ved la Salpêtrière, et mentalsykehus i Paris, som av Géricault bestilte i alt ti portretter av sine pasienter. Bare fem av dem er kjent i dag, de andre forsvant en eller annen gang etter dr. Georgets bortgang, og man vet ikke hva som skjedde med dem.

Géricault regnes for det meste blant romantikerne, men i disse portrettene viser han en realisme som peker langt ut over romantikken. Hans betydning for både sin samtid og for ettertiden kan sammenlignes med den Caravaggio fikk, rundt to hundre år tidligere.

En utmerket artikkel om disse portrettene finnes her.

ANNONSE