Nyt

Skibet Iuventa, som tilhører den tyske NGO-organisation Jugend Rettet, og som natten til onsdag blev blokeret i Middelhavet og tvunget til at lægge til kaj på Lampedusa, er blevet beordret beslaglagt af en italiensk domstol efter  anmodning fra anklagemyndigheden.

La Repubblica skriver, at kaptajnen på skibet og flere blandt mandskabet er under efterforskning af statsadvokaten i Trapani på Sicilien, mistænkt for forberedelse af ulovlig indvandring. Menneske­smuglingen antages med andre ord at foregå gnidningsløst og koordineret mellem de kriminelle bander i Libyen og de internationale NGO-er, som opererer til havs.

Det var således ikke kun en rutinemæssig kontrol på havet som følge af Indenrigsministeriet beslutning om at stramme op i forhold til de NGO-fartøjer, der har villet give samtykke til de nye retnings­linjer, men en ny fase i sagen, som stats­advokaterne Ambrogio Cartosio og Andrea Tarondo i al ubemærkethed har forberedt siden oktober 2016. Her begyndte man at efterforske de angivelige relationer mellem formodede menneske­smuglere og mandskabet ombord på et humanitært fartøj. Undersøgelserne, som er blevet gennemført med sofistikerede efterforsknings­teknikker, har tilvejebragt indicier på, at Iuventa er blevet benyttet til at facilitere ulovlig indvandring.

Beviserne på, at der er telefonisk ­kontakt mellem menneske­smuglere i Libyen og NGO-fartøjer til havs, en kontakt som længe har vært kendt, er dermed formodentlig blevet indhentet på en måde som gør, at de kan bruges i retten.

ANNONSE

Statsadvokat Cartosio har udsendt en meddelelse om, at der vil blive afholdt en presse­konference for at give flere detaljer om sagen.

Corriere della Sera skriver for øvrigt, at Deputeret­kammeret, som er parlamentets andet-kammer, med stemmerne 328 mod 113 har givet den italienske søværn tilladelse til operationen med at assistere den libyske kystvagt med at standse migranttrafikken fra det nordafrikanske land.

Et nyt kapitel i denne del af exodus er definitivt ved at blive skrevet.

ANNONSE