Nyt

Mussie Zerai 

 

Anklagemyndigheden i Trapani på Sicilien har sigtet den italiensk-baserede eritreiske præst Mussie Zerai for medvirken til ulovlig indvandring, skriver La Repubblica. Zerai bekræfter overfor Rom-avisen, at han blev officielt informeret om tiltalen sidste mandag.

Statsadvokaten i Trapani anklager den eritreiske præst for at have givet forvarsel om migranternes ankomst i en hemmelig chatgruppe for kaptajnerne på de humanitære fartøjer.

Det var to personer tilhørende det indlejede mandskab på Save the Childrens fartøj, Vos Hestia, som afslørede eksistensen af denne chatgruppe. Sigtelsen af Zerai sker da også i forbindelse med den efterforskning som anklagemyndigheden har foretaget af skibet Iuventa tilhørende den tyske NGO Jugend Rettet.

Zerai er en kendt skikkelse, både blandt eritreiske migranter og europæiske venligboere.

Det har været offentligt omtalt, at han ofte er blevet ringet op af migranter på havet, for derefter ifølge ham selv at have kontaktet myndighederne og bedt om assistance på migranternes vegne, tilsyneladende på grund av havsnød, og kun motiveret af humanitære hensigter. «Guds nødnummer» benyttet af «flygtninge som er ved at drukne», lød betegnelsen Vårt Land benyttede den 6. august 2016.

ANNONSE

Vdtnerne i sagen fortæller derimod, at han henvendte sig direkte til NGO-erne, og opgav hvor og hvornår migranterne ville befinde sig på havet – hvilket tyder på planlagt overlevering snarere end redningsaktioner på grund af drukningsfare.

Zerai var sidste år gæst under Olavsfestdagene i Trondheim, og blev i 2015 nomineret til Nobels fredspris af Institut for fredsforskning (PRIO) i Oslo for sit arbejde.

Nu ser det altså ud til, at den samme virksomhed giver grundlag for straffeforfølgelse i Italien. Den enes skurk, den andens fredspriskandidat – men den førstnævnte er altså en myndighed, og den sidstnævnte, tja …

 

Præsters rolle i migrationens drama (eller læreres, journalisters etc.) er for øvrigt et tema blandt mange aktuelle, som berøres i Jean Raspails fremtidsvision De helliges leir, først udgivet i 1973.

ANNONSE