Kunstbilde


Pietro Perugino (c.1446-1523)
Tempera på tre, 27 x 45,7 cm, Metropolitan Museum of Art, New York

Perugino (Pietro di Cristoforo Vannucci) er ikke bare kjent for sine malerier, men også fordi han var selveste Rafaels lærer.

På muséets nettside kan vi lese:

This exceptionally well-preserved picture and four others in the Art Institute of Chicago formed the base (predella) of an altarpiece—possibly the large Crucifixion in the church of Sant’Agostino, Siena. In 1502 a contract was signed with Perugino, who had been recommended as “the best painter in Italy.” An attractive feature of the present picture is the feigned frame lit from the left.

Jesu oppstandelse omtales i alle de fire kanoniske evangelier – men den eneste som nevner øyenvitner til selve oppstandelsen er Matthaeus, i det 28. kapitel, vers 1-10 (Dansk Bibel 1933)

Men efter Sabbaten, da det gryede ad den første Dag i Ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til Graven. Og se, der skete et stort Jordskælv; thi en Herrens Engel for ned fra Himmelen og trådte til og væltede Stenen bort og satte sig på den. Men hans Udseende var ligesom et Lyn og hans Klædebon hvidt som Sne. Men de, som holdt Vagt, skælvede af Frygt for ham og bleve som døde. Men Engelen tog til Orde og sagde til Kvinderne: “I skulle ikke frygte! thi jeg ved, at I lede efter Jesus den korsfæstede. Han er ikke her; thi han er opstanden, som han har sagt. Kommer hid, ser Stedet, hvor Herren lå! Og går hastigt hen og siger hans Disciple, at han er opstanden fra de døde; og se, han går forud for eder til Galilæa; der skulle I se ham. Se, jeg har sagt eder det.” Og de gik hastig bort fra Graven med Frygt og stor Glæde og løb hen for at forkynde hans Disciple det. Men medens de gik for at forkynde hans Disciple det, se, da mødte Jesus dem og sagde: “Hil være eder!” Men de trådte til og omfavnede hans Fødder og tilbade ham. Da siger Jesus til dem: “Frygter ikke! går hen og forkynder mine Brødre, at de skulle gå bort til Galilæa, og der skulle de se mig.”

ANNONSE

Læs også

Krist stod op af døde -
2. påskedag 2018 -
Et kors for tanken -
Lazarus gjenoppvekkes (1642) -
Hyrdernes tilbedelse (1646) -
Krist stod op af døde -
”Hør ham!” -

Læs også