Kunstbilde

C_W_Eckersberg_1841_-_Kvinde_foran_et_spejl
Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783–1853)
Olje på lerret, 33.5 × 26 cm, Den Hirschsprungske Samling, København.

Studien er også omtalt som Venus fra Hirschsprung, ettersom ryggpartiet har store likheter med Venus fra Milo. Denne artikkelen om bildet og dets historie er hermed anbefalt på det varmeste.

I en nylig presentasjon av et Cranach-bilde med mye nakenhet, både mannlig og kvinnelig, ble det foreslått å legge det ut på Facebook, og se om det ble sensurert bort. Som kjent har det nylig vært en (skal vi si) meningsutveksling om hva som er passende å vise av nakenhet på Facebook. I den forbindelse ble det her på Document.no vist til at dagens Eckersberg-bilde for ikke så lenge siden ble betraktet som upassende på Hirschsprungs egen Facebook-side. Men det hele endte med at bildet – en av de store klassikere i dansk malerkunst, allikevel ble akseptert. Saken ble blant annet omtalt på dansk TV2.

Det skal understrekes at fremstilling av det nakne menneske – av alle kjønn og aldre – siden oldtiden har vært sentral i vestlig bildekunst, og et primært fag ved kunstakademier. Her i vest har vi tatt det som en selvfølge, og føler oss ikke synderlig krenket i vår bluferdighet om vi tar en tur i Vigelandsparken i Oslo. Der finnes det over 200 fremstillinger av upåkledde personer, i både bronse og granitt.

ANNONSE
ANNONSE

Ét svar til “En nøgen Kvinde sætter sit Haar foran et Spejl (1841)”