Kunstbilde

Ukjent kunstner, eldre steinalder.

Kalkstein bemalt med rødoker, ca 11 cm høy, Naturhistorisches Museum, Wien, ca. 25 000 år gammel.

Denne lille skulptur, kjent som “Venus fra Willendorf” som ble funnet 1908 i Willendorf in der Wachau, nedre Østerrike, er en av de eldste bevarte skulpturer, som finnes, og dessuten muligens den eldste kjente fremstilling av hva som svært tydelig er en kvinne, hva enten det er en avbildning av en modergudinne, eller rett og slett et portrett av en kvinne som én gang fantes. Kalksteinen denne lille statuett er laget av, finnes ikke området, så den må ha tilbakelagt en ganske lang reise før den ble mistet, eller for den saks skyld begravet i Willendorf.

Nylig ble bilder av Venus fra Willendorf sensurert bort på Facebook, en skjebne hun forøvrig deler med maleriet som noen ganger omtales som Venus fra Hirschsprung. Men i begge tilfelle måtte de sensurlystne gi seg.

Som kjent er den 8. mars Den internasjonale kvinnedagen – (i det minste i Vesten), og hermed gratuleres alle kvinner (og deres mannlige slekt og venner) med dagen.

ANNONSE