Kopierede/fra hoften

Debattør Eva Gregersen skriver på sin Facebookprofil om forsøget på at få blasfemiparagraffen genindført under dække af racismeparagraffen:

“I går delte jeg en video, hvor Rosa Lund fra Enhedslisten reagerer på pres fra Asmaa Abdol-Hamid for at genindføre blasfemiparagraffen.

Enhedslisten tog initiativ til at afskaffe blasfemiparagraffen i 2017, så det ville være noget af en kovending, hvis partiet nu gik ind for at genindføre den. Og det afviser Lund da også.

I stedet henviser Lund gentagne gange til, at Enhedslisten ønsker at styrke racismeparagraffen.

Hvordan skal den henvisning forstås?

Det kan man blive klogere på ved at læse referatet fra Enhedslistens årsmøde i 2019. Under punkt 8.9 om blasfemiparagraffen står der blandt andet:

“En udløber af valgkampen var Paludans provokationer, som direkte blev koblet til ophævelsen af blasfemiparagraffen. Hovedbestyrelsen vil i den kommende årsmødeperiode diskutere tiltag, som reelt beskytter mod en forhånelse eller nedværdigelse af folks tro og deres praktisering af den.”

“En mulighed kunne være en tekstmæssig skærpelse af selve racismeparagraffen, fx mod »skænding af religiøse symboler« eller hvad man efter en nærmere diskussion finder klogt.”

“Bag dette ligger der […] en opfattelse af, at hvad mindretal finder helligt også skal respekteres af flertallet, når mindretallet skal respektere flertallets værdinormer.”

“En sidste grund til, at Enhedslisten bør tage dette alvorligt er, at det var os, som fremsatte forslaget om at afskaffe blasfemiparagraffen.”

“[D]et er ikke i Enhedslistens interesse at være dem, som banede vejen for Paludan.”

Lyder det som et principfast parti, som står vagt om sekularismen med en alvorstung forståelse af, hvad det er for dogmatisk religiøse kræfter, som vores liberale demokrati er oppe imod, samt blasfemiens vigtige rolle i bekæmpelsen af disse?

ANNONSE

Eller lyder det som et principsvagt parti, der vakler i geledderne, så snart det møder modstand fra minoritetsetniske aktører som Abdol-Hamid, og som derfor i ramme alvor overvejer, hvordan man kan snige et de facto blasfemiforbud ind i lovgivningen igen via racismeparagraffen?

Jeg synes, at det lyder som det sidste. Derfor råber jeg vagt i gevær.”

Det var Bruno Jerup fra Enhedslisten, der fik afskaffet blasfemiparagraffen. En afskaffelse, der har gjort det lovligt at brænde koranen og tegne kritiske tegninger af muslimernes profet Muhammed. Tak til Bruno Jerup for at stå på mål for danskernes ytringsfrihed.

 

ANNONSE