Kopierede/fra hoften

Partileder for Socialistisk Folkeparti – Pia Olsen Dyhr – skriver på Facebook om den dræbte franske skolelærer Samuel Paty:

“Godmorgen – lidt tanker fra mig, her cirka midt i valgkampen.

I dag er det blot to år siden at den franske skolelærer Samuel Paty blev brutalt og blodigt myrdet på åben gade i Paris (i forstaden  Éragny-sur-Oise, red.). Hans forbrydelse, der havde gjort ham fortjent til dette? At han havde undervist sine elever i Muhammedkrisen og i den forbindelse vist Muhammedtegninger.

For nogle måneder siden blev den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie brutalt forsøgt myrdet i New York (Salman Rushdie blev forsøgt myrdet i Chautauqua, der ligger i staten New York, men 650 kilometer fra byen New York, red.). Hans forbrydelse, der havde gjort ham fortjent til dette? At han havde skrevet en satirisk roman (De sataniske vers, red.) for flere årtier siden, som blev tolket som blasfemisk overfor Islam.

Det er helt OK at blive stødt på manchetterne. Hvis man føler sig krænket – så er det jo det, man føler. Men det må ikke, det kan ikke, få lov til at gøre hverken trusler eller drab acceptabelt.

ANNONSE

Vi må og skal stå vagt om det sekulariserede, liberale demokrati og de frihedsrettigheder, som konstituerer det. Ikke mindst ytringsfriheden. Det er kun i de liberale demokratier, at der gives rum til tros- og religionsfrihed, der er kun i de liberale demokratier, der gives reel plads til minoriteter, anderledes tænkende, kritik, satire osv. Det er ikke perfekt – men det er grundlaget for de frieste, mest lige og mest velhavende samfund i verden og i historien. Forhold som millioner af mennesker længes efter, men som er uopnåelige for de fleste.

Der er stærke totalitære kræfter i verden lige nu. Vi ser det i Rusland og de brutale og grusomme russiske overgreb i Ukraine. Vi ser det i Iran, med præstestyrets og det såkaldte moralpolitis brutalitet over for de demonstrerende kvinder og mænd. Vi ser det i Kina, med regimets overgreb på minoriteter og fængslinger af demokratiforkæmpere. Listen er lang.

Vi må byde det totalitære trods, i alle dets afskygninger. Politisk som religiøst. Og det har sjældent været mere vigtigt end nu, hvor et land som USA slår sprækker i indre strid, og hvor stærke kræfter i verden – både politiske, religiøse og militære – gerne vil så tvivl om demokratiets og ytringsfrihedens vigtighed. Vi må ikke lade mørket sænke sig. Vi må ikke lade friheden slippe os af hænde.

I dag sender jeg en vemodig tanke til Samuel Patys familie, til Salman Rushdie, til de kinesiske teenagere, der for nylig fik hårde fængselsstraffe for deres demokratikamp, til de modige kvinder i Iran, de mænd og kvinder, der kæmper tappert mod Rusland i Ukraine – og alle de andre, verden rundt, der meget konkret og meget brutalt, har måttet lære på egen krop, at frihed er en sjælden gave, som man må være parat til at kæmpe for.

I dag har jeg en lidt stille dag i valgkampen. I morgen fortsætter jeg min deltagelse i den store demokratiske proces vores frie valghandling er. Og priser mig lykkelig for at leve i et land som Danmark, som trods problemer og udfordringer, er blandt de mest demokratiske, frieste, mest lige, fredeligste og mest sekulariserede lande i Verden. Der er meget at være taknemmelig for. Og meget at værne om.”

 

ANNONSE