Nyt

Fredsprisvinderen Narges Mohammedis sidder i fængsel i Iran, og prisen blev uddelt i hendes fravær.

17-årige Kiana og Ali tog imod fredsprisen på vegne af deres fængslede mor. En tom stol markerede tydeligt Narges Mohammedis fravær.

Over den tomme stol, hvor hun skulle sidde, hang et stort portræt af Mohammedi med håret flydende ned ad skuldrene. Uden hijab, som hun kæmper indædt imod.

Kampen mod det islamistiske regime i Iran er netop årsagen til, at hun blev tildelt fredsprisen, og er også årsagen til, at hun sidder i fængsel.

NTB – Anna Nesje beretter om sagen.

Da hendes datter Kiana gik på talerstolen for at læse første halvdel af sin mors Nobel-forelæsning, som blev skrevet bag tremmer, begyndte hun med et par ord på farsi.

– Kvinde, liv, frihed. Jeg ville ønske, at min mor var her, så hun selv kunne tage imod prisen. Mig og Ali, i hendes sted, vil læse hendes tale, før hun fortsatte på fransk.

– Verden skal reagere

I Nobel-foredraget beder den iranske fredsprisvinder verden om at reagere. Hun siger, at vestlige regeringer ikke må forsinke demokrati og menneskerettigheder ved at vedtage strategier, der hjælper med at fastholde det iranske regimes styre.

Mohammadi skriver, at intet dokument er blevet krænket så meget som Verdenserklæringen om Menneskerettigheder.

– Det ser ud til, at i en globaliseret verden respekteres enten menneskerettighederne internationalt, eller også vil krænkelser af menneskerettighederne fortsætte med at sprede sig på tværs af landegrænser, siger hun.

Nobelkomitéens formand, Berit Reiss-Andersen, sagde i sin tale, at Narges Mohammedi har betalt en høj pris for fredsprisen.

– Hun har ikke været i stand til at gøre karriere som fysiker og ingeniør. I årtier er hun blevet chikaneret, og hun er blevet anholdt 13 gange, sagde hun.

Nægtede at tage hijab på

Ifølge Reiss-Andersen var Mohammadi lige så stærk i sin kamp, ​​da hun for nylig havde brug for sundhedspleje i fængslet. Hun har kæmpet med flere alvorlige helbreds problemer.

For nylig blev hun tilbudt tiltrængt lægehjælp på et hospital til gengæld for at bære hijab.

– Hun nægtede og begyndte en sultestrejke. Til sidst blev hun kørt på hospitalet til en kort undersøgelse under strenge sikkerhedsforanstaltninger – dog uden hijab. Hun har en urokkelig beslutsomhed. Selv når hun er frataget alt, formår hun at mobilisere nok viljestyrke og mod til at hævde sig selv, sagde Reiss-Andersen.

Håb om frihed

Fredsprismodtageren afslutter sin tale, smuglet ud af fængslet, med et håb om, at friheden vil sejre, udtrykt i hendes  søn Alis stemme på flydende fransk:

– Jeg er overbevist om, at lyset af frihed og retfærdighed vil skinne klart over Iran. Så vil vi fejre demokratiets og menneskerettighedernes sejr over tyranni og autoritært styre, og sangen om folkets triumf i Irans gader vil give genlyd i hele verden.

Ali kaldte sin søster tilbage til podiet for at modtage bifaldet sammen.

Det iranske regime udøver ikke kun undertrykkelse og vold i hjemlandet.

Det er også engageret i samarbejde med islamistiske terrorgrupper som Hamas, Hizbollah og Houthierne og deltager således i meget af det, der lige nu foregår i verden, af krig og grusomheder.

Indtrykket af dette regime bliver ikke bedre af, at det også forsyner Rusland med mange af de droner, russerne bruger til at bombe Ukraine.

 

Gode ​​bøger fra Document! Bestil i dag:

Køb Primo Levi’s “If this is a man” fra Document Forlag her.

Bliv abonnent og få adgang til alle vores sager, så snart de er offentliggjort:

Husk at støtte Dokument:

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden