Kopierede/fra hoften

Administrerende direktør for JP/Politikens Hus argumenterer for, at demokratiet vil være bedst tjent med en ‘udfasning’ af mediestøtten. Journalister tilhører typisk laget af bedrestillede byboere, og det præger medierne i en grad så det hæmmer meningspluralismen. God kronik af Stig Ørskov i Berlingske – Mediechef: Afskaf mediestøtten – for demokratiets skyld (kræver login).

“Et velfungerende demokrati kræver frie og kritiske medier. Det har været et centralt element i demokratiforståelsen, siden Alexis de Tocqueville i 1835 fremhævede mediernes betydning for frihed og demokrati i sit skelsættende værk ‘Demokrati i Amerika’. Medierne holder magthaverne ansvarlige, lader forskellige meninger mødes og oplyser borgerne om samfundet, så de er rustet til at deltage i den demokratiske proces.

For det første skal medierne være frie. Ægte magtkritik fås kun, hvis medierne er fuldstændig uafhængige af økonomiske og politiske interesser. For det andet skal der være et pluralistisk medielandskab med mange uafhængige aktører. Holdninger, magtkritik og oplysning skal belyses fra alle leder og kanter. Kun sådan får alle mulighed for at danne egen opfattelse af samfundsudviklingen. Og kun sådan får alle borgere mulighed for at føle sig repræsenteret af medierne.

… Men inden vi luller os ind i selvgodhedens tornerosesøvn, er det værd at huske på, at den danske stat i langt højere grad end tilfældet er i andre demokratiske lande har kontrol med betydelige dele af det danske medielandskab i form af ejerskabet af DR og TV 2, der beskæftiger omkring halvdelen af de journalister, der er ansat på landsdækkende medier i Danmark.

… Desværre har mange private medievirksomheder bragt sig i en situation, hvor de har gjort sig mere eller mindre afhængige af direkte og vedvarende driftsstøtte fra staten.”

ANNONSE