Kommentar
Siden den første James Bond film, Dr. No havde premiere i 1962 er mænd over hele kloden strømmet i biografen for at følge superhelten over alle helte og hans forrygende eventyr med skurke og kvinder. Alle raske drenge i alle aldre ville gerne være ligesom Bond: en flot fyr, intelligent, modig, elegant og komplet uimodståelig for kvinder, ven som fjende. Måske lige undtaget den kvindelige sovjetoberst Klepp i ’From Russia with love’. James Bond er jo en fiktiv person, som kan det hele og mere til. Det er svært at leve op til som mand, men i to timer i biografens mørke kunne vi drømme om det, og det var godt nok for de fleste.

Men nu har kvinderne ud over alt det andet, de har sat sig på, nu også erobret vores Bond univers. I Danmark har kvindemagten erobret den offentlige sektor, det politiske liv, medierne og familielivet. Man skal ikke bebrejde kvinderne, at de søger magten. Man skal i stedet bebrejde mændene, at de har ladet det ske uden kamp. Moderne mænd er pudseklude, som kvinder koster rundt med efter forgodtbefindende. Den stærke, maskuline James Bond var vores måske sidste bastion, redningsflåden i amazonernes ocean.

Det er jo typisk for kvindebevægelsen, at den ikke kan nøjes med fair konkurrence. Nej, sejren er først i hus, når modstanderen ikke bare er besejret, men likvideret og fjernet fra jordens overflade. Det, der netop er sket med agent 007. Vi var mange, der med frygt så denne udvikling komme, da Bond blev udstyret med en kvindelig chef i form af Judi Dench, der nok spillede fremragende som ’M’, men alligevel. Det lå i kortene, at der var en ildevarslende udvikling i gang. Det var stor symbolværdi for kvindemagten, at nok var Bond den maskuline superhelt, men han måtte tage sine ordrer fra en kvindelig chef. Der fik vi den.

ANNONSE

Nu er ydmygelsen fuldbyrdet. Den nye agent 007 er en kvinde spillet af Lashana Lynch, der naturligvis også er sort, hvad man jo helst skal være i dag. Ikke bare er Daniel Craig færdig som Bond. Det er selve James Bond, der forsvinder, da kvinderne nu har erobret 007 og ’licence to kill’. Den nye kvindelige Bond skal dog nok ikke glæde sig for tidligt. Regnbuefolket er i bevægelse og vil stille det ufravigelige krav, at i den næste 007-film skal netop agent 007 være en Thai Lady Boy, så vi kan oprette diversitetsbalancen i filmkunsten.

James Bonds skaber, forfatteren Ian Fleming vender sig i sin grav. Han udtalte engang, at Bond figuren var sammensat af de bedste hemmelige agenter og kommandosoldater, han selv havde mødt i sin egen karriere i det britiske efterretningsvæsen. Ligesom James Bond var Fleming Commander i Royal Navy. En sort dame som agent 007 var vist ikke lige, hvad han havde tænkt sig. Men det standser nok ikke her. Hvad med julemanden? Hvem siger, at han overhovedet er en mand? Hvad med i stedet at gøre ham til julekvinden? Eller endnu bedre til julepersonen, som så vil være inkluderende og rumme alle med en flydende seksualitet? Det må da blive fremtiden.

 

www.asgeraamund.dk

ANNONSE