Nyt

Tegn som indikerer, at man måske ikke er så integreret alligevel, selv om man kender ordet «beklemt».

Som vi husker for kort tid siden, så mente ligestillingsombudsmand Hanne Bjurstrøm, at det ikke kom sig så nøje om man gav hånd i Norge. Et nik er nok, mente hun.

– Selvfølgelig skal man behandle kolleger med respekt, men der er mange måder at gøre det på. Man kan for eksempel godt se i øjnene og nikke til personen, i stedet for at give hånd. Vi må være åbne for, at der findes andre måder, siger Bjurstrøm.

Jama (20) er født og opvokset i bydelen Grønland i Oslo. Her lever han i et parallelsamfund, hvor han og hans kammerater er iført islamske klæder. Jama havde søgt job på Posten og var inviteret til jobsamtale. Mens han sad i receptionen og ventede før interviewet syntes Jama det var bedst at advare om sin kulturbaggrund, som afslørede hvor uintegreret han var i det land, han var opvokset i. Han sendte den kvindelige chef en SMS, hvor han gjorde opmærksom på, at han kun hilser på kvinder med ord og ikke med håndtryk.

– Da jeg sad i receptionen en halv time før interviewet, sendte jeg en SMS for at fortælle, at jeg ikke hilser med hånden. Jeg ville have, at hun skulle vide det, i stedet for at jeg skulle virke afvisende lige foran hende. Det kunne let blive en lidt beklemt situation, siger Jama.

Og det skulle blive beklemt, for den kvindelige chef valgte, med sin norske kulturbaggrund, at aflyse jobsamtalen. Pr. SMS. Hun skrev:

«Hei Jama. Dette er noget jeg ikke kan forholde mig til. Så jeg kan desværre ikke mødes med dig. Beklager»

Jama prøvede igen:

«Udover det, så er der ikke noget andet som gør mig forskellig fra andre. Jeg ankom lidt tidligt til Posten og ventede på dig i receptionen og forventede, at der kunne være forståelse for det. Jeg håber du kan se bort fra det og give det en chance. Jeg mener, jeg er en person som kan være en stor fordel for din afdeling med mine gode egenskaber og kvalifikationer. Er der nogen mulighed for mig efter dette?»

Og chefen på Posten responderede:

«Beklager, men jeg kan ikke have ansatte med sådanne holdninger. Religion er en privat sag og noget jeg sædvanligvis går op i. Når du nu har lagt det frem må jeg forholde mig til det. Derfor er det uaktuelt for mig at ansætte dig.

”Dit valg…!”

(Det gik lidt hurtigt i farten og Posten bemærker, at der skulle have stået «Religion er en privat sag og noget jeg sædvanligvis IKKE går op i».)

Jama var chokeret. Han mente ikke at mangel på håndhilsning ville være afvisende. Han var trods alt sååå velintegreret:

– Det var meget chokerende. Jeg forventede ikke sådan et svar, og jeg følte at det var diskriminerende, siger Jama.

NRKs journalist stiller et opfølgende spørgsmål:

– Her er det en kvindelig chef og for hende er det tydeligvis vigtigt at blive mødt med et håndtryk. Hvorfor kunne du ikke bare respektere det?

Jama har ingen viden om norsk høflig social omgang. Håndhilsning er ikke definitionen på respekt – synes den mere somaliske end norske Jama.

– At hun kobler det til respekt, er lidt mærkeligt. Det at tage hinanden i hånden er ikke definitionen på respekt, mener Jama.

Posten er ikke ukendt med jobansøgere, som ikke vil hilse med hånden. Pressechef hos Posten, John Eckhoff, siger at tekstbeskeden fra Jama gjorde det klart, at han ikke passer til jobbet.

ANNONSE

– Han gør os opmærksom på, at han ikke ønsker at give hånd. Dette blev taget op i lederteamet på natholdet, og de blev enige om, at det ikke er sikkert at han passer ind hos os. Så besluttede vi, at det ikke giver nogen mening at fortsætte dialogen på Østlandsterminalen, siger Eckhoff.

NRKs journalist, Christine Præsttun, forklarer norske sædvaner og folkeskikke til den tyveårige, som er født og opvokset i Norge:

– I Norge håndhilser vi på alle uafhængigt af køn, alder og religion. Mange vil sige, at dette handler om at vise respekt for norsk sædvane. Hvorfor vil ikke du respektere det?

Men Jama synes det er nordmændene, der må justere deres opfattelse af respekt og folkelig sædvane:

– Det er forståeligt, at det er sådan i Norge, siden det at give hånd er en del af norsk kultur, men respekt og folkeskik kan udtrykkes på forskellige måder. Folk kommer fra forskellige kulturer og Norge er et flerkulturelt samfund, siger Jama.

Jama ved at det nytter at klage i Norge. Han vil gå videre med sagen til Diskrimineringsnævnet. Han får sikkert støtte fra ligestillingsombudsmand Hanne Bjurstrøm også. Hun vil råde ham til at nikke og se den kvindelige interviewer i øjnene med hænderne på ryggen eller foldet bag hovedet. Give hånd – det er så passé. Vi bør glæde os over nye og spændende omgangsformer. Selv overvejer jeg at give fingeren mens jeg smilende og respektfuldt nikker let og indbydende. Måske bør jeg teste det på mine nærmeste først?

Jama er ikke den eneste som ikke vil hilse med hånden på folk. Vi husker Fahad Qureshi fra Islam Net:

NRK

ANNONSE