Nyt

En italiensk stunt-­reporter inviterede muslimer i Milano til at kaste en sutsko på en papfigur som forestillede en Taliban-kriger for at vise misfornøjelse med den brutale islamist­bevægelse. Det gik ikke helt som hun havde tænkt.

Resultatet af eksperimentet fik Mediasets tv-publikum at se sidste mandag på Canale 5-programmet «Striscia la notizia» – et i udgangspunktet satirisk nyhedsprogram som også driver afslørende journalistik på en måde som hele tiden grænser til farce, og hvor anden tv-underholdning parodieres ved at let påklædte pyntedukker danser på programledernes bord i studiet.

Programmets udsendte reporter Rajae Bezzaz gik henad gaden med et kamerafølge i den norditalienske metropol, spurgte personer med muslimsk baggrund hun mødte hvad de syntes om Taliban, og inviterede dem til at kaste en sutsko på en papfigur af en mand i Mellemøsten -gevandter som hæver et maskingevær op i luften, for på denne måde at markere sin afstand til voldelig og fundamentalistisk islam.

ANNONSE

Men overraskende nok var der næsten ingen, som det satiriske nyhedsprogramms udsendte snakkede med, som havde lyst til at kaste sutskoen på papfiguren af en bevæbnet talibaner – bortset fra nogle kvinder, som dristede sig til at aflevere fodtøjet på den måde.

Blandt dem som ikke ville gøre den symbolske handling, var der en som forsvarede burkaen. En anden overøste sågar den kvindelige reporter med fornærmelser og trusler.

Som rapporteret af Il Giornale, var der en som relativiserede Talibans vold ved at sige at de rigtignok er terrorister, men de er fremdeles muslimer. En anden sagde at Taliban har ret, en tredje at de er gode folk.

Da nogle få muslimske kvinder kastede sutskoen på pap-talibaneren, afstedkom det da også skarpe udfald fra andre muslimer mod reporter Bezzaz.

Siden haglede truslerne ned over en mor som havde «vovet» at protestere mod Kabul-regimets undertrykkelse af kvinder og børn. «Du er en djævelsk h…!»

Antallet muslimer i Italien anslås til rundt regnet halvanden million, en andel af befolkningen som er klart lavere end i andre folkerige lande i Vesteuropa, og mindre end en fjerdedel har italiensk statsborgerskab.

Antallet af islamister antages også at være lavere end i de sammenlignelige lande. Færre end to hundrede IS-fremmedkrigere i Syrien og Irak rejste ud fra Italien, og landet har ikke været udsat for noget større islamisk terrorangreb.

Den italienske stat har ikke indgået nogen overenskomst med repræsentanter for islam, som giver muslimske trossamfund adgang til finansiering over skattebilletten, som tilfældet er for kristne, jødiske og buddhistiske trossamfund.

ANNONSE

Mest læst