Kommentar

Mange spørger sig selv, hvor Europa går hen. Men først må vi finde ud af, hvad Europa egentlig er, mener den algeriske forfatter Boualem Sansal. Findes Europa? spørger han, og besvarer selv spørgsmålet med et nej. Alligevel kan vi drømme om et Europa, men først må befolkningerne redde sig selv. Hans ræsonnement går gennem et litterært landskab.

Når vi observerer og analyserer nutidens verden med politiske og juridiske standarder, ser vi det som om der er en følelse af, at vigtige dimensioner mangler. Ofte forsøges der ikke engang at sætte sig ind i den åndelige krise.

Man skulle tro, at der blandt europæerne var nogle kunstneriske sjæle med et følsomt sind, der kan give nogle klare tolkninger af, hvad der sker med Europa. Men hvis de findes, er de skjult og undertrykt af de døde eller solgte sjæle, som klæber sig til magten.

ANNONSE

Så er det godt, at vi har Boualem Sansal. Han er ganske vist ikke europæer, men fra den anden side af Middelhavet ser han os klarere end vi selv gør. Han har længe analyseret Frankrig hensynsløst. I en kronik i Le Figaro sidste lørdag, får hele vores kontinent en kold afvaskning.

Der er en lidt anden Sansal, vi hører denne gang. Han fører os ind i et ugæstfrit og kryptisk litterært landskab, når han skildrer vores hjørne af verden. Men billedet bliver tydeligere, når vi trænger igennem det.

Den berømte algeriske forfatter, ikke mindst af fremtidsvisionen «2084», diskuterer det spørgsmål, som mange stiller sig selv: Hvor går Europa hen?

Før du prøver at besvare det, skal du først spørge dig selv: Hvem har ansvaret for Europa? Det vil ikke tage jer lang tid, kære venner derovre, at opdage, hvad jeg selv har været nødt til at konstatere det, som ingen omkring dig ved. De ved ikke engang, hvordan de skal finde ud af, hvad de ønsker.

Hvis der er nogen, der styrer Europa, uanset hvem det var, der gav mandatet, og han kender svaret på spørgsmålet, kan vi først spørge ham, hvad Europa er, og hvad det er til for, mener Sansal. Under alle omstændigheder er Europa ikke med på dette årtusinds vinderhold, fastslår han. På det vindende hold finder du derimod de selvsikre supermagter. Han nævner et par håndfulde.

Efterhånden som spørgsmålene bliver mere og mere påtrængende, mens uvidenheden varer ved, er man dømt til at tænke det værste. Men det værste ender aldrig, siger forfatteren.

I dette fortabte område mellem Marokko og Tunesien, hvorfra jeg giver dig denne advarsel, kan jeg fortælle dig, at det værste er indtruffet, og at det ikke har efterladt sig noget – intet.

Sansal rejser et eksistentielt spørgsmål i stedet: eksisterer Europa overhovedet?

Vi diskuterer det igen og igen, men før eller siden må vi stoppe op og anerkende virkeligheden: Europa har alle symptomerne på noget, der ikke eksisterer, som aldrig har eksisteret; ligesom gudinden Europa med de store øjne i den græske mytologi, der gav kontinentet dets navn. Forresten ville krigsguden Ares have været den perfekte følgesvend for hende. Han ville have givet lidt mere styrke til skønhedens børn.

Overvejelser om Europas fremtid er som at grave dybere og dybere ned i et hul, ikke ulig en psykisk syg person, der ikke får hjælp til at rydde op i hovedet:

Det er frygteligt irriterende at have haft så mange diskussioner, kun for at finde ud af, at man ikke er kommet længere end da man startede, tvært imod kortere, hvor man i det mindste havde en illusion og glæden ved at tro på den.

Myten om Europa er sejlet agterud, hævder Sansal.

Lad os glemme dette mytiske Europa, der blev bortført og misbrugt af Zeus og derefter givet som en bryllupsgave til en almindelig dødelig, der ikke engang var berømt, Kretas konge.

Europas nyeste historie er heller ikke meget at skrive hjem om:

Lad os glemme det historiske Europa, forrådt af sine folk og udleveret til Wall Street-molokkerne.

Den nuværende europæiske virkelighed oplever Sansal som en identitetsløs administrativ maskine:

Lad os se nærmere på denne pinlige, meget nærværende Europæiske Union, en ikke-frugtbar handelskoloni uden folk og uden mytologi, men med et flag og en hymne, statsinstitutioner på hvert hjørne og fragmentering på hver etage, alt sammen styret af smagløse og arrogante officerer fra kolonierne: ‘Jeg styrer dig langt væk fra. Jeg behøver ikke besøge dig eller spise det samme brød som dig. ”Hørte du det? Jeg hørte det, og det mindede mig om 20’erne …

I Europas tidligere historie ville dette have været utænkeligt:

Ingen fransk eller britisk konge ville have fundet sig i, at fanatikere, der kom udefra, for at overøse dem med bebrejdelser, tvinge dem til at indføre drastiske foranstaltninger og så indkalde dem blot for at overbringe dem det.

Disse konger ville ikke engang have givet audiens til sådanne skikkelser, fastslår Sansal. Heller ikke de nuværende stormagter ville have gjort det.

Tyskerne gav ganske vist efter for noget lignende efter krigen, bemærker Sansal, men kun fordi det var sejrherrerne, der pålagde dem det. I dag erobrer tyskerne selv gennem strategisk pacifisme, mener han og tilføjer, at “taqiya ikke kun er islamisk.”

Oprigtig underkastelse vil næppe blive forvandlet permanent til en reel underkastelse, uanset hvem der indtager rollerne. Så ved at blande latinoer, tyskere, vikinger, slaver og madjarer sammen med afrikanske, tyrkiske og asiatiske emigranter, opstår der en atomar sprængning, mener Sansal.

Så eksploderer alt:

Er det at gøre store nationer med en global opgave, til provinsielle baglande at ville dem det alt godt? Der kommer en dag, hvor vi vil sværge, at der aldrig var noget Europa, ikke nogen indfødte eller nogen hjemstavn. Alt vil være forsvundet i malstrømmen og vige for nye besættere og nye historier.

Sansal vender tilbage til det oprindelige spørgsmål og vender det lidt på hovedet:

Hvis man ikke finder svaret på et givent spørgsmål, virker det nogle gange at stille det op på en anden måde. En anden form for spørgsmålet “Hvor skal Europa hen?” er “Hvor skal Europa ikke hen?”. Set på denne måde bliver det hele simpelt. Svarene kommer let, og det samme gør de ord, der udtrykker dem.

Det er bare at se på alle de plusord, Bruxelles bruger, det være sig succes, fremskridt, fred, vækst, en lys fremtid og en lykkelig menneskehed, alle sammen ting, der bestemt ikke vil komme, for at erkende, at fremtiden vil bringe nøjagtigt det modsatte, slutter Sansal.

Løbet er snart kørt:

Før noget er uigenkaldelig slut, er der et punkt, som det er vigtigt at være opmærksom på inden vi sætter vores fod præcist der. Nemlig det punkt, hvor der ikke er nogen vej tilbage. I denne begsorte, bedøvede tilstand forstår vi pludselig alt, hvad vores øjne og ører havde nægtet at se og høre, da alarmerne ringede, og vi havde midlerne til at bevare det, som vi havde arvet fra vores forfædre.

Han slår det fast med syvtommersøm, at det er vores egen skyld:

Du er evigt fortabt, fordi du har syndet. Tabet af selvtillid er en stor ulykke, ligesom at vise tillid til dem, du handler med.

Det er tvivlsomt, om tingenes tilstand kan vare ved:

Det kunne være en god idé at udskifte alt – båden, kaptajnen og denne elendige myte om et lykkeligt Europa i en verden af ​​barbarer. Men nogle gange skaber løsningen på ét problem et nyt og større problem.

Forfatteren opfordrer os til at tænke helt forfra:

Tanken er nemlig forkert- helt fra starten. “Hvor skal Europa hen?” er ikke et reelt spørgsmål at stille. Fremtiden er ikke en endestation, nationen er ikke et skib, og kaptajnen er ikke en person, men et system – en kølig fornuft som betjenes af elektriske maskiner.

Vi har skabt et umenneskeligt system, og alt bliver vendt på hovedet, profeterer Sansal:

Overorganisation udsletter mennesket som individ i alle aldre, som et par, en gruppe, et samfund og en nation. Det begrænser livet dødeligt og udsletter det. Det kender kun til juridiske og administrative kategorier: ansatte, forbrugere, iværksættere, husstande, migranter, pensionister, LGBT-personer, arbejdsløse, og alle mulige …

Mange erkender ikke, at de er hjernevasket til noget sterilt, hævder Sansal: Folk lever som om livet kun bestod af koder og symboler, der er brændt ind i en harddisk. Nogle gør oprør, men …

Oprørerne skal kæmpe hårdt, så deres sjæle og land ikke stjæles.

Sansal drager den ubarmhjertige konklusion:

Europa eksisterer ikke, men intet forhindrer os i at drømme om det eller endda bygge det op, og sådan som tidligere, da vi byggede en fælles bygning midt i landsbyen med gode materialer og følelser, der havde krystalliseret sig gennem århundreder – broderskab, tillid, respekt – ikke med traktater, der kun er et resultat af vulgære magtkampe og ad hoc-programmer, der skaber tvungen afhængighed og modtagere, der er dømt til at støde ind i administrative barrierer.

En mulig vej ud af handicappet er at nedlægge Den Europæiske Union, mener Sansal.

Et forslag før det punkt, hvor der ikke er nogen vej tilbage? Ja. Riv EU ned. Desinficer dets kontorer. Rens omgivelserne. Start programmer til at integrere EU-embedsmænd i det virkelige liv, og resten vil komme af sig selv. Fornuften kommer tilbage. Vi vil opdage, at ingen i hele verden ved, hvordan man skaber et folk eller hvordan man blander dem til et nyt folk (…) undtagen store konger, genoptagelsen af religionerne og store kampe, der får jorden til at ryste i årtier og blod, der flyder i gaderne.

Sansal har set en slags reaktion på EU i sit eget hjørne af den verden, som i dag kaldes den arabiske. Panarabisme er chokerende:

Vi må tage os tid til at reflektere over den uheldige kløft, der skabte den såkaldte arabiske verden og pumpede den op med en irrelevant messianisme, hvor der tidligere var beskedne folk uden ambitioner – berbere, egyptere, irakere, syrere, libanesere, palæstinensere, yemenitter, Jordanere, saudier, kuwaiter, omaniere, Qataris – alle med deres egen identitet og to tusind års historie.

Parallellen til nutidens Europa er åbenlys. Paneuropæisme vil ikke blive meget bedre:

Vi har nu 430 millioner arabere, fanget i en apokalyptisk fantasi, skabt for dem af … ja, af hvem? De er født under X, lever under X og dør under X. Snart er det europæernes tur under Y … eller under amerikansk woke-vanvid?

De forskellige folkeslag er stadig intakte, konkluderer Sansal. Men hvad i alverden skal der blive af dem?

Gudskelov ved franskmændene, deres små naboer belgierne, italienerne, svenskerne, spanierne også stadig mere eller mindre, hvem de er, og hvad deres daglige brød kommer fra. Men ved de, hvad de vil blive til? Med så lidt hukommelse som de har, hvordan skal de kunne vide hvornår det forvandlede Europa er nået frem til endemålet?

Den prisbelønnede forfatter skriver ikke historien færdig. Det må vi selv gøre. Hvis vi stadig findes som individer, til den tid

 

 

Oversættelse: Karsten Søberg

ANNONSE