Nyt

Et stort flertall i Europaparlamentet presser på for å få medlemslandene i EU til å hente barn “hjem” fra leire i Syria.

Den danske statsministeren Mette Frederiksen er ikke bare under press fra sine støttepartier i sitt hjemlige parlament for å hente barn – og foreldre – fra Syria.

Frederiksen blir nå også presset av Europaparlamentet, som i går stemte for at de europeiske landene bør hente barna “hjem”.

Socialdemokrat og medlem av Europaparlamentet Niels Fuglsang er kritisk:

– Hvis man skal have børnene hjem, kan man ikke undgå at få forældrene hjem. Vi synes, at det er en helt frygtelig situation for de børn. Men vi vil altså ikke tage den sikkerhedsrisiko, vi mener, det er at tage forældrene hjem al den stund, at de har tilsluttet sig en terrororganisation og vendt Danmark ryggen, sier han til Danmarks Radio.

De danske socialdemokratene i Europaparlamentet gikk imot de europeiske sosialdemokratene ved å nekte å støtte resolusjonen.

I alt stemte 568 parlamentarikere for den samlede resolution, der omhandler Syrien, mens 79 stemte imod. Den specifikke del om hjemtagelse af børnene stemte 472 for, mens 140 stemte imod.

Her står der blandt andet, at medlemsstaterne opfordres til at hjemtage alle europæiske børn, idet der tages hensyn til deres særlige familiemæssige situation og barnets tarv som det primære hensyn.

De Konservatives Pernille Weiss stemte for resolusjonen, men understreker at hun ikke ønsker at foreldrene til barna følger med, og dermed er hun på linje med de Konservative, sier partiets justispolitiske talsmann Naser Khader.

For man kan ikke hente børnene hjem, uden at forældrene følger med, siger han.

– Vi vil vil gerne hjælpe børnene. Det har vi sagt mange gange. Vi vil bare ikke have forældrene med, og uanset hvordan vi vender og drejer det, så følger forældrene med i henhold til konventioner og sociallovgivning. Så vi er faktisk enige i, at vi gerne vil hjælpe børnene, men vi vil ikke hjælpe forældrene, siger Naser Khader.

Ifølge Niels Fuglsang har Europaparlamentet et for ensidig syn på saken.

– For man taler om børnene, og dem, tror jeg, alle er enige om, at man gerne vil hjælpe, men man forholder sig ikke til forældrene, der følger med, men de to ting hænger sammen, siger han.

Danmarks Radio synes å tro at Norge har bestemt å “hente hjem” samtlige IS-barn:

Mindst ti EU-lande har børn i lejre i Syrien. Flere lande har valgt at hente børnene hjem, herunder Norge, Sverige og Belgien, men den danske regering afviser at hente børnene med det argument, at deres forældre udgør en terrorrisiko.

 

ANNONSE