Nyt

Justitspaladset på Piazza Cavour i Roma, hvor den italienske kassationsret holder til. Foto: MrPanyGoff / Wikimedia Commons.

Den italienske kassationsret, som stort set svarer til Danmarks højesteret, har afvist en anmodning fra Tyskland om udlevering af ​​en tysk statsborger, der er blevet dømt til seks måneders fængsel for tilskyndelse til racisme i sit hjemland, efter at han talte nedladende om folk af arabisk oprindelse på toget.

Mens de var i toget, havde tyskeren sagt om nogle af medpassagererne, at de var antisociale mennesker, der havde et barn om året for at leve på den sociale sikring. Det var nok, at en domstol i München fandt ham skyldig i racisme, og Tyskland havde derfor anmodet om udlevering i kraft af den europæiske arrestordre, rapporterer Il Sole 24 Ore.

Italiens højeste domstol har derimod besluttet, at tyskeren simpelthen udtrykte sin modvilje over for de berørte personer, og at det ikke havde noget at gøre med deres etniske oprindelse. Der var ingen tilskyndelse til had mod visse etniske grupper, og situationen var ikke i propagandas natur, baserer kassationsretten sin afgørelse på.

ANNONSE

Det er således ikke nok til at udtrykke en følelse af antipati, intolerance eller afvisning, ej heller om det kan spores tilbage til motiver, der har at gøre med etnicitet, nationalitet eller religion. For at det skal være en forbrydelse, er der brug for en atmosfære, der er egnet til at skabe en konkret fare for diskriminerende adfærd. Racediskrimination er baseret på den pågældende persons personlige karakteristika og ikke på personens adfærd.

Den tyske statsborger havde begrænset sig til at udtrykke sin personlige modvilje mod en bestemt adfærd direkte over for de berørte, og dette kan ikke straffes i henhold til italiensk lov, konkluderer den italienske højesteret.

ANNONSE

Mest læst

Knæfaldet