Nyt

Det er velkendt, at det ofte er et forfærdeligt mas at udvise afviste asylsøgere fra Europa. En tysk sag viser, at det også gælder personer, som beviseligt har svindlet og drabstruet værtssamfundet.

Die Welt skrev torsdag, at tysk politi blev mødt af tre hundrede voldsparate demonstranter, da de onsdag pågreb en udvist asylsøger fra Afghanistan ved en teknisk skole i Nürnberg. Seks politifolk blev såret i det som ifølge Bayerns indenrigsminister Joachim Herrmann (CSU) var uroligheder iscenesat af venstreekstreme, som havde fået nys om det hele på de sociale medier.

I dag skriver Die Welt, at politiet ikke havde noget andet valg end at pågribe den unge afghaner på skolen, da han ved seks andre lejligheder ikke havde været at finde på sin registrerede hjemadresse, og deportationsflyet til Kabul skulle lette samme aften.

ANNONSE

Den flyvning blev aflyst på grund av bombeangrebet i Kabul, så den 20-årige befinder sig fortsat i Tyskland. En diskutabel afgjørelse i sig selv: Hverken Manchester eller Kabul er risikofrie steder, men er det grund god nok til ikke at sende udviste personer til sidstnævnte by? Er trafikken ikke farligere end bomberne i Kabul, som den er alle andre steder?

For at forhindre afghaneren i at gå under jorden, begærede myndighederne i regionen Mittelfranken, hvor Nürnberg ligger, internering af ham i tiden frem til deportationen. Dette blev imidlertid afvist af retten i Nürnberg som ikke mener, at der er fare for, at den 20-årige vil modsætte sig udvisning, til trods for, at han har boet et sted, som ikke er kendt af politiet. Torsdag blev han derfor sat på fri fod. DPA melder, at han forlod retten glædesstrålende.

I lyets af afghanerens forhistorie er domstolens kendelse højst besynderlig.

Den unge mand reiste ulovligt ind i Tyskland i 2012, angiveligt uden pas. Efter han fik opholdstilladelse kom det imidlertid frem, at han faktisk var i besiddelse af et afghansk pass udstedt i 2007. Han havde dermed gjort sig skyldig i strafbart bedrageri af de tyske myndigheder.

Dertil kommer, at afghaneren i forbindelse med arrestationen sidste onsdag ifølge politiets talsmand Michael Petzold har truet med blodige konsekvenser af en eventuel deportation: «Om en måned kommer jeg tilbage og dræber tyskere.»

En udlæding som svindler, truer med at dræbe, forårsager voldelige demonstrationer og får myndighederne til at bruge uforholdsmæssige ressourcer på grund af manglende samarbejdsvilje gennem flere år, mener domstolen altså bør kunne bevæge sig frit rundt blandt tyskere.

Indenrigsminister Herrmann er forfærdet: En sådan person skal ikke gives nogen udsigter til en tilværelse i Tyskland.

Men afghaneren vil ikke give sig uden kamp: Med hjælp  fra sin kvindelige værge, har han kontaktet en advokat. Han er velintegreret, siger talsmanden for en hjælpeorganisation for «flygtninger» i Nürnberg. Han er venlig og kan godt lide at spille forbold. Ender sagren med at gå ham imod i Tyskland, kan han altid prøve lykken lidt længere nordpå i Europa.

ANNONSE