Nyt

Tyskland har anlagt sag mod Italien ved Den Internationale Domstol i Haag (ICJ) . Kort sagt har de italienske domstole godkendt krav om krigserstatning fra Tyskland efter Anden Verdenskrig, og at de planlægger at bortauktionere tysk-ejede ejendomme i Rom senest den 25. maj. Tyskland hævder, at dette er i modstrid med en tidligere afgørelse fra FN-domstolen.

Tysklands nye sag anmoder dommere ved den Haag-baserede domstol om at erklære, at “Italien har krænket og fortsætter med at krænke sin forpligtelse til at respektere Tysklands suveræne immunitet ved at tillade civile krav mod Tyskland” i forbindelse med nazistiske krigsforbrydelser og ved en plan om at bortauktionere fire tysk-ejede ejendomme i Rom. ( Times of Israel )

Den tyske klage henviser til en afgørelse fra 2012, hvor ICJ afgjorde, at civile krav fra nazistiske ofre ikke længere kunne rejses mod Tyskland ved udenlandske domstole.

Den italienske højesteret afgjorde i 2008, at en italiensk civil var berettiget til erstatning efter sin deportation til Tyskland i 1944 for at arbejde som slavearbejder. ICJ afgjorde, at Italien skal sikre, at afgørelser fra dets domstole, der krænker tysk immunitet, ophører med at have virkning.

I det nye indlæg hævder Tyskland, at der er rejst flere nye sager mod landet ved italienske domstole med krav om erstatning i relation til nazistiske krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig. Tyskland har bedt domstolen om at beordre Italien til at sikre, at domstolene “ikke længere opretholder civile krav anlagt mod Tyskland baseret på krænkelser af international humanitær ret begået af det tyske rige mellem 1943 og 1945.” ( Euronews )

Det er ikke klart, præcis hvilke ejendomme der planlægges bortauktioneret, men sagen har fået stor opmærksomhed i italienske medier.

Tyskland siger, at det har indbragt sagen for retten nu, fordi en italiensk domstol senest den 25. maj vil beslutte, om de vil godkende salget af bygningerne, hvoraf nogle huser tyske kultur-, arkæologiske, historiske og uddannelsesmæssige institutioner.

Tyskland siger, at det har forelagt sagen for domstolen nu, fordi en italiensk domstol inden den 25. maj vil beslutte at godkende salget af bygninger, hvoraf nogle er vært for tyske, historiske og uddannelses- og uddannelsesinstitutioner. ( Il Sole24 )

Tyskland tager Italien til FN’s højesteret for nazistiske erstatningskrav (ToI)

Tyskland anlægger sag mod Italien ved FN-domstol for krigserstatning (Euronews)

Tyskland tager Italien til Haag-domstolen for erstatning for nazistiske forbrydelser (Il Sole 24)

ANNONSE