Kopierede/fra hoften

Ikke-ikonisk sløret billede af unavngivet terroroffer, La Rambla, Barcelona, 17. august 2017)

Da masseindvandringen kulminerede i 2015, kommentererede journalist Lasse Jensen billedet af den druknede 3-årig migrant Alan Kurdi. De ord kan man tænke lidt over, når medier nu kan fortælle at en 71-pige kvinde er idømt ‘6 måneders betinget fængsel’ for deling af den meget omtalte ‘Marokko-video’ på ‘en islamkritisk Facebook-side’. Fra Information.dk – Et brutalt foruroligende billede (2015).

“Der er billeder, som kræver publikation, selv om vores eget verdensbillede og dets etik i teorien bør forhindre det. Debatten om disse ’ikoniske’ billeder tjener måske mere som en slags selvbeskyttelse. Når de er brutale og viser, at krig faktisk dræber og lemlæster mennesker, bliver mange medier bange for reaktionen. Krigsførende stater censurerer faktisk den slags billeder af egne faldne. Officielt af hensyn til de pårørende, men i høj grad også af politiske grunde.

Billedet af den lille druknede dreng i strandkanten har samme ikoniske kraft. Det bliver måske det billede, der i årtier vil stå tilbage som et symbol på flygtningekatastrofen i 2015. Ligesom billedet af Kim Phúc vil den lille døde Aylan Kurdi blive brugt og misbrugt. Men de er begge symboler på den uomtvistelige kendsgerning, at krigens og flugtens mest uskyldige ofre er børnene. Derfor skal billedet ikke sløres. Det skal bringes.”

“Hvis man viser et dødt barn, der blev offer for terroren i går i Barcelona, bliver man bedt om at fjerne det, eller Facebook fjerner det, fordi man anmeldes. Man må ikke vise ’symboler’ på den terror, der er blevet virkelighed overalt i EU. Da man viste et dødt barn i en vandkant blev det vist mange millioner gange og blev et symbol på flygtningekrisen.” (Karen West, 18. august 2017)

 

ANNONSE