Kopierede/fra hoften

Stort set alle danske medier har de senere dage bragt billeder af lig på åben gade, angiveligt fra et russisk massakre i byen Butja. Tidligere justitsminister Søren Pind bringer på Facebook et billede af tre døde ukrainere, hvad i kommentarsporet forsvares med ordene: “Folk skal se, hvad passivitet og ligegyldighed har medført.” Der er ingen sarte følelser, og selveste Politiken har smidt tre døde ukrainere på forsiden under overskriften: ‘Billederne af lig i Butjas gader tyder på en russisk massakre’. Billeder rammer hårdere end ord.

Berlingskes billedchef forklarede for et år siden i et interview med Journalisten, at det ikke var nødvendigt at bringe det af mig anvendte billede af en 60-årig kvinde – offer for et islamisk terrorangreb mod katedralen i Nice. I den henseende er det interessant, at chefredaktøren for samme avis nu forsvarer billeder af døde ukrainere: “… det er vigtigt at dokumentere de forfærdelige forbrydelser der er begået.” Man kan argumentere for og imod den slags billeder, og hykleriet er egentligt det værste. Jah, og så lige tiltalen efter straffelovens § 264 d. stk. 2.

“Redaktionschef på Berlingskes visuelle redaktion Søren Lorenzen siger, at Berlingske heller ikke ville have bragt billedet af kvinden. Det er først og fremmest af hensyn til hendes pårørende, fordi han ser billedet som ‘en krænkelse af vores ret til at være menneske’, siger Søren Lorenzen. … Man kunne sagtens fortælle om terrorhandlingen i Nice uden at bruge det pågældende billede, mener Søren Lorenzen. (Journalisten.dk, 13. april 2021)

“Vi bringer på Berlingske billeder af grusomhederne i Bucha. Vi vurderer hvert billede og tager hensyn, især ved mulig ansigtsgenkendelse. Vi advarer i toppen af artikler mod voldsomme billeder. Men det er afgørende, at verden får indsigt i de forbrydelser, der er begået. … Tina… vi bringer billederne, fordi det er vigtigt at dokumentere de forfærdelige forbrydelser der er begået. Det er vigtigt, at verden kan se, hvad der er sket af grusomheder i denne krig og kan tage stilling til det.” (Tom Jensen)

“OBS:Berlingske har efter en redaktionel vurdering valgt at vise de voldsomme billeder fra Butja. Billederne fungerer som dokumentation.” (Berlingske.dk, 3. april 2022)

“ADVARSEL OM STÆRKE BILLEDER: TV 2 har efter en redaktionel vurdering valgt at vise voldsomme billeder i artiklen som dokumentation.” (TV2.dk, 3. april 2022)

“Billeder af døde civile i forstad til Kyiv er gået verden rundt. … Der er faktisk regler, der skal overholdes, når man går i krig. Regler, som billederne af døde civile i byen Butjas gader sår tvivl om, hvorvidt Rusland overholder. Billeder, som DR Nyheder på trods af deres voldsomme karakter har valgt at vise for at dokumentere situationen i Ukraine.” (DR.dk, 3. april 2022)

“Billeder fra nyhedsbureauet AFP, der blev bragt lørdag, viser angiveligt flere døde personer i gaderne i Butja nær Kyiv.” (Avisen.dk, 3. april 2022)

Mere

“Du har sikkert ligesom jeg set billederne fra Butja i Ukraine. Drab på civile. Billeder, jeg altid vil huske. Putins forbrydelser er hjerteskærende, brutale og må aldrig blive glemt. ….” (Statsminister Mette Frederiksen, Facebook, 3. april 2022)

ANNONSE