Nyt

En våd fest med adskillige fordrukne DR-medarbejdere giver nu et indblik i det mediemiljø, som danskerne tvangsfinansierer.
Den unge DR-praktikant Maria Fantino deltager i den promillefyldte branchefest, der løber af stablen for flere år siden. DR-chefen Rasmus Bjerre henvender sig pludselig til den unge kvinde med et aparte krav:
“Han (Rasmus Bjerre, red.) siger, at han vil have, at hans kæreste og jeg skal kneppe, og at han vil kigge på,” fortæller Maria Fantino.
Praktikanten, der dengang er først i 20erne, understreger, at DR-chefens seksuelle krav bliver fremsat i en aggressiv tone:
“Da han (Rasmus Bjerre, red.) sagde det her til mig, var det så tydeligt, at det ikke var flirt eller en kæk bemærkning – det handlede om magt. Det blev sagt med en aggressivitet, der viste mig så tydeligt: Her skal skabet stå, og jeg kan bestemme over dig,” fortæller Maria Fantino.
Den unge kvinde ønsker ikke et samleje med den aldrende DR-chefs kæreste, og hun ønsker på ingen måde, at Rasmus Bjerre skal være en del af hendes seksualliv.
DR-chefen Rasmus Bjerre er på daværende tidspunkt en magtfuld redaktør, der blandt andet bestemmer over indholdet i Danmarks Radios populære radiopodcasts. Han tiltræder sin stilling tilbage i sommeren 2015.
Rasmus Bjerre har arbejdet med medie- og radioproduktion i 20 år – hos Danmarks Radio, den velansete podcastproducent Third Ear og som selvstændig radioproducer.
Den unge Maria Fantino ved godt, at den erfarne DR-redaktør kan afgøre hendes fremtid i mediebranchen. Det er Rasmus Bjerre, der potentielt skal tage stilling til hendes fremtidige programideer.
Derfor går den unge praktikant hjem fra drukfesten med en ubehagelig følelse.
Den slimede sexopfordring sætter sig i Maria Fantino. Hun beslutter sig for at fortælle om Rasmus Bjerres pikante invitation til sin nærmeste DR-chef:
“Jeg følte også, at jeg var nødt til at gå til en chef for at vise, at det her er et større problem,” siger Maria Fantino.
Det viser sig, at der allerede er ved at blive indsamlet rækker af eksempler, hvor DR-medarbejdere har oplevet grænseoverskridende adfærd fra Rasmus Bjerres side.
Den unge praktikant er med andre ord ikke den eneste, der har oplevet licensbetalt sexchikane.
Danmarks Radio bekræfter, at der har været flere alvorlige sager mod Rasmus Bjerre. Sager om både krænkende og grænseoverskridende opførsel.
Alligevel vælger licensstationen at holde hånden over Rasmus Bjerre i 2018.
To dage efter Maria Fantinos klage over DR-chefen får hun besked om, at der er ‘blevet taget en snak‘ med Rasmus Bjerre om hans opførsel.
Meldingen er, at Rasmus Bjerre ikke længere arbejder i Danmarks Radio. Det vides ikke om, den detroniserede chef er blevet fyret eller selv har sagt op. Under alle omstændigheder gøres det i stilhed, og chikanesagen mørkelægges.
“Det blev fesent på en måde. Jeg havde lidt håbet, at når vi (chikaneofrene i DR, red) klagede, så blev han fyret med bulder og brag, og det kom i aviserne, og at alle kunne sige: Godt, der er nogle, der har fået stoppet det her,” siger en bitter Maria Fantino.
Men Danmarks Radio dysser sagen ned, og DR-chefen får i foråret 2018 et nyt velbetalt chefjob i et søsterselskab til licenskanalen Radio24syv.
“Vi er stolte over, at han (Rasmus Bjerre, red.) sammen med os har valgt at satse sine kræfter på at opbygge Podcast24syv til det sted, danskerne henter deres podcast,” udtaler Jørgen Ramskov, som både er direktør i Podcast24syv og forhenværende medlem af centralkomitéen i Kommunistisk Arbejderparti.
Det unge kvindelige chikaneoffer kan se til, da Rasmus Bjerre udnævnes til udviklingschef af licensræven Jørgens Ramskov, der ud over kommunistfortiden også har haft flere magtfulde topjobs i Danmarks Radio.
“Det havde jeg det dårligt med. Især fordi jeg kendte nogle af dem, han (Rasmus Bjerre, red.) skulle arbejde sammen med, og jeg havde jo lyst til at advare dem og sige: “Hey, denne person har et problem – han er grænseoverskridende overfor rigtig mange,” fortæller Maria Fantino.
Den nu forhenværende DR-chef, Rasmus Bjerre, fortsætter chikanen af Maria Fantino, der i dag har lagt praktikanttiden bag sig og er blevet værtinde på radiokanalen P3.
Rasmus Bjerre sender, ifølge Maria Fantino, en e-mail til hende i oktober 2019. Her truer Bjerre med en advokat og et økonomisk erstatningskrav:
“Jeg når kun at læse lidt under halvdelen af den, før jeg lidt blackout’er, men stadig er ved bevidsthed,” fortæller Maria Fantino.
Det viser sig at være tomme trusler fra Rasmus Bjerres side. Danmarks Radio beordrer den tidligere licenschef til ikke at kontakte chikaneofferet Maria Fantino igen.
Rasmus Bjerre får i januar 2020 et nyt magtfuld chefjob. Denne gang på det kulturradikale forlag Gyldendal, der ledes af Danmarks Radios tidligere kulturchef, Morten Hesseldahl.
Efter et par måneder som chef for digitalt indhold hos Gyldendal kontakter Rasmus Bjerre igen Maria Fantino – trods et direkte forbud fra sin tidligere arbejdsgiver.
Denne gang har e-mailen, ifølge Maria Fantino, en mere kontant tone: “Du er hermed orienteret om, at du i nærmeste fremtid modtager en stævning”, står der blandt andet i mailen fra Rasmus Bjerre, der tilføjer – “vi ses i retten”.
Det hele viser sig igen at være tomme trusler fra Rasmus Bjerres side. Faktisk har den tidligere DR-chef slet ikke en advokat. Alle de juridiske trusler har angiveligt været en barnagtig løgn.
Den hårdtprøvede P3-radiovært kan ånde lettet op.
I sensommeren 2020 eksploderer sagerne om sexchikane i mediebranchen. TV-værtinden Sofie Linde fortæller om en anden højt profileret DR-medarbejder, der har truet hende med oralsex til en julefrokost på licensstationen.
Skeletterne vælter ud af skabet – ikke mindst på Danmarks Radio. Men ingen af de velbetalte licensjournalister vil navngive deres sexgale kollegaer. De kvinder, der er blevet udsat for sexchikane, har det som første prioritet at skåne gerningsmændene i chikanesagerne.
Sidst i september 2020 bliver ledelsen på Gyldendal kontaktet af både medarbejdere og samarbejdspartnere, der gør opmærksom på, at forlagets digitale chef eftersigende skulle have krænket flere kvinder i Danmarks Radio.
Det får Gyldendal og den tidligere DR-chef Morten Hesseldahl til at iværksætte en intern undersøgelse af Rasmus Bjerre. Men noget tyder på, at det velrenommerede forlag har siddet på hænderne.
Faktum er, at Gyldendal tidligere er blevet advaret mod Rasmus Bjerre. Forlaget gjorde øjensynligt intet, fordi den nyskabte ‘metoo-bølge’ i medieverden ikke var begyndt at rulle endnu.
I mediebranchen kan man få lov at te sig, blot det foregår i stilhed, og pengestrømmen fortsætter. Etik og moral er noget, man kun hører om, når der er skåltaler og glas, der klirrer.
Allerede kort tid efter Rasmus Bjerres ansættelse i januar 2020 gør flere personer med tilknytning til Gyldendal en forlagsredaktør opmærksom på, at der er problemer med den digitale chef:
“Der var rygter om, at han (Rasmus Bjerre, red.) havde været upassende og gået over grænsen i sin tid i DR,” fortæller en af disse personer til Politiken.
Alligevel handler Gyldendal ikke før i efteråret 2020, da forlaget kan mærke metoo-gulvet brænde under sig.
Mandag 5. oktober 2020 fortæller forlaget, at man har fyret den chikaneanklagede Rasmus Bjerre.
“Jeg har i dag opsagt Rasmus Bjerre,” står der i e-mailen fra Gyldendal til medarbejderne. Mailen fortsætter:
“Opsigelsen hos os har intet at gøre med den medieomtale, hvor han (Rasmus Bjerre, red.) er blevet udpeget som krænker i forbindelse med sin ansættelse på DR.”
Gyldendal vælger, i et fællesbrev til alle ansatte, at kæde Rasmus Bjerre direkte sammen med sexchikanesagen fra Danmarks Radio.
“Alle var klar over, hvem det handlede om,“ siger forlagschefen Morten Hesseldahl, der slår fast:
“Årsagen til opsigelsen er privat.”
Gyldendal vil gerne fortælle, at der ikke er sexchikane involveret i den pludselige fyring af Rasmus Bjerre. Forlaget har fundet andre grunde til at afskedige deres digitale chef efter cirka ni måneder i chefstolen.
Tilbage står, at den magtfulde DR-chef, Rasmus Bjerre, blev anklaget for en række grove chikanesager og måtte forlade Danmarks Radio.
Herefter blev Rasmus Bjerre ansat i mindst to forskellige chefstillinger af to forhenværende topledere i Danmarks Radio – Morten Hesseldahl og Jørgen Ramskov.
Licensbetalerne fik ikke sandheden at vide. Medieeliten vil have sit udsvævende liv i fred.
Regningen for det hele? Den får danskerne.
***
Folketingsmedlemmet Henrik Dahl har tidligere anklaget en generaldirektør i Danmarks Radio for utilstedelig og fordrukken opførsel over for en ung kvindelig praktikant.
Generaldirektøren kunne angiveligt ikke forstå, når der blev sagt ‘nej’. Læs historien her

Bestil Lars Hedegaards nye bog her!

ANNONSE