Nyt

Chefredaktør Poul Madsen fik i 2017 besked om en grov sexchikanesag på et hotelværelse. Overgrebet blev begået af en mandlig chef fra Ekstra Bladet mod en kvindelig medarbejder på avisen.

Men Poul Madsen holdt hånden over sin mandlige kollega og forfremmede ham til direktør. Det kvindelige offer måtte forlade Ekstra Bladet.

Chefredaktør Poul Madsen har skjult, hvem han dækkede over i sexchikanesagen. Men nu løftes sløret.

Der er tale om den tidligere digitale direktør på Ekstra Bladet, Anders Refnov.

En erfaren journalist, der også har erfaring som reporter og chef på TV 2 Nyhederne ad flere omgange, inden han ender i Ekstra Bladets lumre topledelse.

En samling mediechefer, der tilsyneladende har et kvindesyn, der hører til i Zoologisk Museums afdeling for aggressive primater.

Dette er historien om en grov kvindefornedrende kultur på et af landets mest berygtede medier. En historie om sexchikane, mobning og brutal ledelse hos Ekstra Bladet

Velkommen på forsiden.

I slutningen af 2017 bliver den dengang 38-årig kvindelige journalist, ifølge hendes eget udsagn, udsat for sexchikane af kollegaen Anders Refnov på et hotelværelse i Malmø. Et uhyggeligt indblik i hverdagen på Ekstra Bladet.

Chefen Anders Refnov tropper angiveligt op på hotelværelset i beruset tilstand – uden at have fået en invitation af sin kvindelige kollega.

“Der foregik med sikkerhed ikke noget seksuelt,” fortæller chefredaktør Poul Madsen om optrinnet på det svenske hotelværelse, hvor han ikke var til stede. Det vides ikke, hvordan Poul Madsen har fundet frem til disse oplysninger.

ANNONSE

Sexsagen er så alvorlig, at Ekstra Bladets digitale chef Anders Refnov får en advarsel fra den øverste chef, Poul Madsen. Hvis noget lignende gentager sig, vil Refnov miste sit job.

Men på mærkværdig vis forfremmer Poul Madsen efterfølgende den chikaneanklagede Anders Refnov fra ‘digital chef’ til ‘digital direktør’.

Sagen viser, at sexchikane mod kvinder på Ekstra Bladet reelt kan betale sig og ikke er en hindring i forhold til at gøre karriere på formiddagsavisen.

Det kvindelige offer er chokeret. Lisbeth Langwadt har været på Ekstra Bladet fra midten af 2000’erne. Først som praktikant, siden som journalist og mellemleder, inden hun bliver ledende redaktør for betalt indhold på avisen.

Lisbeth Langwadt forklarer i medierne, at hendes kollega, Anders Refnov, havde opført sig grænseoverskridende og ubehageligt over for hende gennem flere år.

Lisbeth Langwadt er stadig berørt af sagen i dag, og hun ønsker ikke at beskrive chikanen fra Anders Refnov i detaljer.

“Sagen handler om grænseoverskridende og sexistiske bemærkninger og handlinger fra den pågældende chefkollega (Anders Refnov, red.),” fortæller Lisbeth Langwadt

Lisbeth Langwadt får en nedslående nyhed kort tid efter den skæbnesvangre chikane på hotelværelset i 2017. Hendes øverste chef, Poul Madsen, fortæller, at Anders Refnov får en ny fornem direktørtitel – trods en advarsel i forbindelse med sexsagen.

“Hans (Anders Refnovs, red.) opførsel over for Lisbeth på et hotelværelse var af en karakter, så hvis det gentog sig, ville han ryge ud,” fortæller chefredaktør Poul Madsen, der kun formår at finde det gule kort frem.

Anders Refnov ryger ikke ud af Ekstra Bladet. Fremover skal den ny digitale direktør være Lisbeth Langwadts chef. Groft sagt vinder gerningsmanden, og det kvindelige offer taber stort.

“Det her handler om grænseoverskridende adfærd,” slår Lisbeth Langwadt fast, der beslutter at forlade sin arbejdsplads.

Chefredaktør Poul Madsen fortæller medarbejderne, at Anders Refnov skal være digital direktør i slutningen af november 2017. På det tidspunkt har adskillige medarbejdere, viser det sig senere, været udsat for chikane og brutalitet fra den nyudnævnte avisdirektørs side. Ved samme lejlighed fortæller Poul Madsen, at Lisbeth Langwadt stopper på avisen.

Få dage efter dette møde afholder Ekstra Bladet en såkaldt ‘lummer’ julefrokost, hvor de ansatte opfordres til at finde deres indre ‘lumre onkel’ frem. På invitationen er der to halvafklædte nissepiger.

Den ene nissepige, der virker til at være en erotisk fotomodel, hiver ned i sit lingeri, så beskuerne kan iagttage hendes svulmende barm.

Chefredaktør Poul Madsen fejrer forfremmelsen af en sexchikaneanklaget chefkollega med et brag af en lummer julefrokost. Medarbejderne kan se, at kampen mod sexchikane er tabt.

Lisbeth Langwadt forklarer, at Poul Madsen på daværende tidspunkt havde kendskab til flere episoder, hvor Anders Refnov havde optrådt ‘uacceptabelt og ubehageligt‘ over for hende. Poul Madsen havde, ifølge Lisbeth Langwadt, reageret flere gange og indkaldt Refnov til samtale om hans opførsel over for Langwadt.

Det kvindelige offer har tidligt i sagen endnu ikke opgivet at blive på Ekstra Bladet. Hun er rystet over Poul Madsens bizarre forfremmelse af Anders Refnov og prøver at appellere til chefredaktøren:

“Jeg frygtede, at mandens (Anders Refnovs, red.) ubehagelige opførsel over for mig ville blive forstærket, hvis magtforholdet nu oven i købet blev skævt,” fortæller Lisbeth Langwadt.

Poul Madsen er iskold, når det kommer til sexchikane mod sine kvindelige ansatte, og han fastholder sin beslutning.

“Så sagde jeg op på stedet,” siger sexofferet Lisbeth Langwadt og fortsætter:

“Det, der reelt skete, var, at jeg – den forurettede part – sagde op, og den anden part blev forfremmet.”

Ekstra Bladets chefredaktør er i dag af en helt anden opfattelse. Poul Madsen mener, at der var tale om to kollegaer med indbyrdes personlige problemer:

“De to mennesker kunne ikke sammen,” erklærer Poul Madsen og hentyder til Anders Refnov og Lisbeth Langwadt.

Poul Madsen beskylder det kvindelige offer for at være medskyldig i hendes egen sexchikanesag:

“I 2017 var der en kontrovers mellem to chefer, der havde lige stor skyld i, at der var et kæmpe problem,“ siger Poul Madsen.

Ekstra Bladets chefredaktør beskylder også Lisbeth Langwadt for at have indtaget alkohol og været ‘stangstiv’ på hotelværelset i Malmø under sexchikanesagen. Det ligger i luften, at kvinder med forhøjet alkoholpromille selv er skyld i overgreb. Poul Madsen virker til at praktisere et nærmest middelalderligt kvindesyn i sin ledelsesform.

Lisbeth Langwadt forlader Ekstra Bladet, og hun får hurtigt et chefjob på Danmarks Radio. Hendes påståede bagmand for sexchikanen, Anders Refnov, får derimod lov at husere på Ekstra Bladet i halvandet år mere.

Anders Refnov sidder i sin chefstilling på Ekstra Bladet frem til april 2019. Herefter går det for alvor galt, da anklager om sexchikane vælter frem.

En lang række anonyme vidnesbyrd om Anders Refnov fra nuværende og tidligere medarbejdere på Ekstra Bladet bliver forelagt direktionen i JP/Politikens Hus. Det er dette cheflag, som Poul Madsen er underlagt.

I medierne kan man læse, at der var beretninger om sexchikane, mobning og brutal ledelse fra Anders Refnovs side. Sager som medarbejderne ikke havde tillid til, at Ekstra Bladet og chefen Poul Madsen ville håndtere korrekt. Derfor valgte de forurettede at gå direkte til koncernledelsen i JP/Politikens Hus.

I foråret 2019 bliver chefredaktør Poul Madsen nødt til at fyre sin digitale direktør Anders Refnov på grund af de mange fortællinger om sexchikane og brutal opførsel.

Presset på den tonedøve chefredaktør er for stort.

“Der var ingen tvivl i mit sind om, at det måtte føre til et ansættelsesstop (fyring, red.). Det handlede om brutal ledelse og sexchikane”, siger chefredaktør Poul Madsen i dag

Den snu Poul Madsen vælger at skjule sandheden i foråret 2019. Han lyver direkte om sexchikanesagen, der tager sit udspring i avisens topledelse.

Udadtil meddeler Poul Madsen, at Anders Refnov og Ekstra Bladet stopper samarbejdet, fordi det havde vist sig, at de så “forskelligt på ledelsesstilen”.

En klar og lodret løgn fra Poul Madsen. Ikke ét eneste ord om sexchikanen og den brutale ledelsesform.

Den nu forhenværende digitale direktør, Anders Refnov, har været ansat på Ekstra Bladet ad to omgange og ifølge flere kilder, var Refnov allerede i forbindelse med sin første ansættelse kendt som en mand, der gik over stregen i forhold til kvinder på avisen.

Foto: Facebook

Sexofferet Lisbeth Langwadt kender ikke detaljerne om de påståede sager, eller hvordan sagerne blev håndteret af chefredaktør Poul Madsen og den øverste ledelse.

“Da Poul Madsen ansatte ham (Anders Refnov, red.) igen, sagde han, at han godt var klar over, at der havde været problemer med denne chefs opførsel i den første ansættelse på Ekstra Bladet,” forklarer Lisbeth Langwadt.

Meget tyder på, at Poul Madsen har kendt til den årelange grænseoverskridende adfærd og chikane fra Anders Refnovs side. Alligevel handlede Poul Madsen ikke, men skjulte sagerne for offentligheden. Poul Madsen forfremmede i stedet Andres Refnov til direktør.

Det ligner i den grad et betændt arbejdsmiljø på Ekstra Bladet, der understøttes af avisens øverste ledelse.

Chefredaktør Poul Madsen ønsker i dag ikke at gå i detaljer om Anders Refnovs tid på Ekstra Bladet.

I slutningen af august 2020 afviser Poul Madsen, at der overhovedet skulle være en sexistisk kultur på Ekstra Bladet:

“Jeg tror ikke, at der er den rådne kultur i dag, som man måske leder efter. Jeg tror faktisk, at man har gjort et seriøst stykke arbejde for at få de her sager frem i lyset,” siger Poul Madsen.

Det viser sig at være et nærmest grinagtigt forsøg på at skjule sandheden.

Få uger senere sender 46 tidligere og nuværende kvindelige medarbejdere på Ekstra Bladet et brev til Poul Madsen om, at de alle har oplevet ‘den sexistiske kultur’, der hersker den dag i dag på avisen.

“Det gik op for mig, at den er helt gal,” siger Poul Madsen, da han hører om syndfloden af sexchikanesager på avisen.

Chefredaktøren for Ekstra Bladet har, ifølge ham selv, ikke haft en anelse om, hvilke forfærdeligheder som hans kvindelige medarbejdere er blevet udsat for.

Det er fakta, at Poul Madsen har forfremmet en af sine mandlige kollegaer, der angiveligt har stået bag sexchikane og en brutal ledelsesform.

“Det er sket på min vagt, det er jeg brandærgerlig over og ked af,” siger Poul Madsen, der samtidig slår fast, at han nægter at forlade sin chefstol.

“Jeg var blind og døv,” lyder det fra Poul Madsen.

Den aldrende chefredaktør bryder sig ikke selv om at være på forsiden af aviserne, og han er derfor krøbet i skjul fra blitzlys og nysgerrige mikrofoner. Journalistiske metoder som Poul Madsen ellers har udsat adskillige danskere for igennem årene.

Efter flere dages afsløringer om sexchikane og brutal ledelse på Ekstra Bladet ønsker chefredaktør Poul Madsen ikke længere at svare på spørgsmål.

Velkommen tilbage på forsiden, Poul Madsen.

Se også
Flemming Rose får Weekendavisens Litteraturpris for sin bog De Besatte

Bestil Lars Hedegaards nye bog her!

ANNONSE