Nyt

Danmarks Radio rystes igen af en skandale, hvor en magtfuld licenschef er anklaget for psykisk terror og manipulation af medarbejderne. Flere har måttet sygemelde sig.

Det drejer sig om den 46-årige redaktionschef, Helle Sønderby, der har rådet over en afdeling med 50 medarbejdere og en del freelanceansatte.
40 DR-ansatte sendte onsdag i sidste uge en klage over Helle Sønderby, der i månedsvis har væltet sig i licenspenge og utilfredse medarbejdere.
“Vi oplever, at vores afdelingsleder siden sommeren 2019, Helle Sønderby, udøver chikane, manipulerer og misbruger sin magt som leder over for en række medarbejdere,” lyder det fra DR-medarbejderne.
Den stedfortrædende generaldirektør, Henrik Bo Nielsen, kunne derefter kalde medarbejderne sammen. Han fortalte, at mareridtet havde fået en ende.
Helle Sønderby har kun været chef for den pågældende afdeling i lidt over et år. Alligevel er det lykkes at få arbejdsmiljøet til at forværres i takt med, at frygten for chikane spredtes blandt de ansatte.
Da Helle Sønderby tiltræder chefstillingen i efteråret 2019, udtaler DR-direktøren Henrik Bo Nielsen, at den nyslåede DR-chef er ‘godt rustet til den ledelsesopgave, der venter hende’.
Men Helle Sønderbys indtog på chefgangen bliver et mareridtsagtigt scenarie.
Flere medarbejdere beskriver den kvindelige chefs adfærd som ’aggressiv’, ’grænseoverskridende’ og ’grov’.
Grænseoverskridende adfærd er ikke gratis på Danmarks Radio. Mens Helle Sønderby spreder frygt og rædsel, så nyder hun en årsløn på over 760.000 licenskroner.
Flere DR-medarbejdere udtaler, at de har haft voldsomme sammenstød med den aggressive Helle Sønderby.
“Jeg har aldrig oplevet noget så inkompetent,” siger en medarbejder, der er anonym, fordi vedkommende frygter for sit ansættelsesforhold på DR. Dette udsagn bakkes op af en kollega:
“Vedkommende (Helle Sønderby, red.) blander sig i alt og trives ikke med, at nogen er uenige. Det er ikke en ledelsesstil,” fortæller en DR-ansat.
Den voldsomme chikanesag er den seneste sag i en række, hvor ledelsen i DR har fået kritik for ikke at tage hånd om problemer på det statsdreven medie.
Den unge radiovært, Maria Fantino, har fortalt, hvordan hun og kollegaer er blevet krænket og chikaneret af den nu forhenværende DR-chef Rasmus Bjerre. Maria Fantino kunne fortælle om trusler og opfordring til at have sex med DR-chefens kæreste.
Endvidere har en række tidligere praktikanter i DR’s nyhedsafdeling klaget over sexistiske og krænkende oplevelser på public service-stationen. Der skulle angiveligt være tale om en mandlig chef, der har udøvet sexchikane og grænseoverskridende adfærd overfor unge kvinder.
Det groteske er, at den påståede sexkrænkers kone er ansat i nyhedsafdelingen – endda i en fremtrædende stilling.
Endvidere blev DR-værten Mads Aagaard Danielsen fyret fra DR i sidste uge. Anklager om tvangssex, voldstrusler og kvindekrænkelser har fyldt mediernes overskrifter.
Seriekrænkeren, Mads Aaggard Danielsen, har slået sine folder i en kulturafdeling, der er nært beslægtet til den del af Danmarks Radio, hvor DR-chefen Helle Sønderby har udøvet magtmisbrug og chikane for licensmidlerne.
46-årige Helle Sønderby har tidligere arbejdet i en årrække på Danmarks Radio. Hun blev ansat lidt efter årtusindeskiftet og arbejdede sig op i rækkerne på eksempelvis TV Avisen. Helle Sønderby arbejdede i 12 år på DR og smykkede sig blandt andet med titlen som ‘nyhedschef’.
Senere er der blevet til en række kortere ansættelser hos flere tv-produktionsselskaber samt en stilling som redaktør på det statsejede TV 2.
Helle Sønderby har et personligt netværk, der tæller nogle af de mest magtfulde mennesker i Danmarks Radio. Det drejer sig blandt andet om mediedirektøren Henriette Marienlund og den kendte radio- og tv-vært Mette Vibe Utzon.
Helle Sønderby har tidligere, via et parforhold, været en del af den kendte kunstnerfamilie, der tæller blandt andet teaterkvinden Jytte Abildstrøm og hendes kendissøn Peter Mygind.
I dag er den detroniserede Helle Sønderby ikke længere familiært tilknyttet den venstreorienterede teaterfamilie.
Heller Sønderby har, som det er tradition blandt skandaleombruste DR-chefer, ikke lyst til at tale med offentligheden. Dette til trods for, at Helle Sønderby og andre DR-journalister ofte kræver, at borgere stilles til regnskab foran rullende kameraer.
Den chikaneanklagede chef har delt sine tanker i en sms:
“Jeg havde en opgave, som var at skabe forandringer i afdelingen. Det er med stor beklagelse, at jeg kan konstatere, at de forandringer har ført til øget utilfredshed og mistrivsel,” skriver Helle Sønderby.
Der skal, ifølge flere ansatte på DR, have bredt sig en stemning af tilfredshed på mediearbejdspladsen efter, at Helle Sønderby har forladt sit chefbord.
Medarbejderne påpeger, at Helle Sønderby bar hovedansvaret for det dårlige arbejdsmiljø i tv-afdelingen.
Danmarks Radios stedfortrædende generaldirektør, der roste Helle Sønderby til skyerne for et år siden, indrømmer nu, at kombinationen af en årsløn på 760.000 kroner – samt en aggressiv ledelsesform med chikane – ikke er optimal.
“Det er rigtigt, at mange medarbejdere udtrykte et ønske om en anden ledelse…Men nu skal vi have den afdeling tilbage til en virkelighed, hvor alle kan finde hinanden,” lyder de forblommede ord fra kulturdirektør Henrik Bo Nielsen.
*
Mere om DR her
ANNONSE