Kopierede/fra hoften

At kalde Stoltenberg en fan er Trumps måde at rose måden han gør jobbet på. Trump er vant til folk som modarbejder ham. Det gør Stoltenberg ikke. Her fra et møde i Det hvide hus 12 april 2017. Foto: youtube

Maria Bartimoro er en af USA´s bedste Tv-journalister: Hun er skarp, intelligent, smart. Når hun interviewer Donald Trump i en time ser man to intelligente mennesker som anerkender hinanden og viser at de har respekt for verdens kompleksitet. En dygtig journalist kan faktisk få interviewobjektets karakter frem, få det bedste op i ham.

Trump er skarp. Han har det fulde overblik. Han kan skifte fra F-35, til smittesituationen i Florida, New York, Michigan og Georgia. Republikanske guvernører viser at himlen ikke falder ned når de åbner op. Derimod bliver Demokraterne upopulære, når de kræver at restauranter skal notere navn og adresse på gæsterne. Hvis de i det hele taget får lov til at gå ud.

ANNONSE

Mennesker, som har været indespærret i deres lejligheder i tre måneder, lægger nu videoer op, hvor de river Demokratiske guvernører i stumper og stykker. Det er mennesker som ser sine livsværk synke i grus. Den dag de får lov at gå ud igen, er der ingenting som venter dem andet end elendighed.

Folk oplever at Demokraterne faktisk drager fordel af denne situation og vil at den skal vare ved. Den giver dem uanede muligheder for magt. Samme tendens er mærkbar i Skandinavien. Coronalovene er et varsel: Befolkningen skal vænne sig til at myndighederne kan bestemme ting hen over hovederne på sig. De må øve sig i lydighed for en større nødvendighed. Du diskuterer ikke med et virus. Samme lydighed kan overføres på klimaet.

Sådan kan den demokratiske samtale undertrykkes gennem en force majeure, en nødsituation.

Samtalen drejes flere gange ind på Kina. Trump siger virusset kom fra Institute of Virology i Wuhan. At det slap ud kan have skyldtes inkompetence, stupiditet eller gustent overlæg. Men at internatonal flytrafik afgik som normalt ud af Wuhan efter at byen blev underlagt karantæne 23. januar, var et bevidst valg.

Beijing sendte en stor handelsdelegation til Washington 15. januar. De nævnte ikke et ord om virusset.

-Tror du Kina kommer til at honorere aftalen om at købe varer for 250 milliarder dollar? spørger Bartimoro.

Trump siger, at i den nuværende situation betyder det ikke så meget. Han er villig til at rykke USA længere væk fra Kina om nødvendig.

Midt inde i samtalen spørger han Bartimoro om hun kan gætte hvem, der er hans mest loyale fan? Før han selv giver svaret: -NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Grunden er at Stoltenberg har fået NATO-landene til at øge forsvarsbudgetterne med 100 milliarder.

-Hvor har du sejheden og styrken fra? spørger Bartimoro.

-Det er det alle spørger om, svarer Trump. Han er usædvanlig opvakt.

Hvordan vil det gå til efteråret? Trump husker alt og Biden ingenting. Trump har sin egen måde at ridse en person op på og med en bisætning flænser han Biden op.

 

Dette er hvad NTB (norske Ritzau) fik ud af interviewet:

Trump siger han ikke vil snakke med Xi lige nu

USA’s præsident Donald Trump siger han har et vældig godt forhold til præsident Xi Jinping. Samtidig truer han med at skære forbindelserne til Kina.

Trump erklærede i et interview med Fox Business torsdag at han er «svært skuffet» over Kinas håndtering af coronaudbruddet.

– Jeg har et vældig godt forhold, men jeg vil bare … Lige nu vil jeg ikke snakke med ham, siger Trump om sin kinesiske modpart.

På spørgsmål om hvordan USA eventuelt vil vælge at reagere overfor Kina, gik Trump ikke i detaljer, men kom med følgende generelle advarsel:

– Der er mange ting vi kan gøre. Vi kan gøre ting. Vi kan stoppe hele forholdet.

 

ANNONSE