Kommentar

2015 er længe siden. Det var en anden Joe Biden som mødte Xi Jinping i USA dengang. Når Biden praler af hvor godt de kender hinanden, glemmer han at det betyder at Xi Jinping ser hans mentale og fysiske forfald. Kina ville gerne have Biden i Det Hvide Hus, af flere grunde: De ved at Biden er blevet svag, og de har en hel mappe på ham og familien. Der skal meget til at Biden tør udfordre Kina. Det er faktisk utænkeligt.

En hel verden sad og fulgte Bidens første pressekonference torsdag for at se hvilken tilstand han er i. Seansen varede i over en time. Men det var ingen pressekonference i vanlig forstand. Biden læste navnene på de journalister, som skulle stille spørgsmål. Det var aftalt spil.

Men selv dét gav ham problemer når journalisterne stillede opfølgningsspørgsmål. Så kom han op at køre. Det skete særlig på spørgsmål om krisen ved grænsen i syd.

Pressen var snu, men et par af journalisterne havde været dernede og set på forholdene med egne øjne. Det er kaos. Hundredvis af uledsagede mindreårige ligger som sardiner i dåse. De har ikke set dagslys i mange dage. Dette harmonerede svært dårlig med det Biden åbnede med at sige: at ingen skulle sidde længere end 72 timer i en sådan facilitet.

ANNONSE

Hvis pressen havde behandlet Biden, som de behandlede Trump, havde de knust ham. De vidste at han forstillede sig. Men de ville ikke være for hårde. De fleste af dem er enige med Biden i udgangspunktet: at alle har ret til at komme til USA. Det er håndteringen de er kritiske i forhold til.

Men det er vanskelig at snakke med en person som «vandrer», og det er dét Biden gør: Politikere skifter niveau. De går fra det konkrete til det generelle, og hvis ikke dét nytter, plaprer de om deres gode hensigter. Ingen, som tog ordet, ville klæde Joe Biden af. 

Ganske enkelt fordi han gør det for meget selv. Han viser så meget af sine svagheder at det er pinligt. Bidens sind «vandrer». Han formår ikke at holde tråden. Er ikke til stede. Falder ud.

Pludselig stopper han midt i en sætning. Bliver væk.

Han kører på rutinen, er en garvet politiker. Han skal til Pittsburgh fredag og præsentere en ny plan for infrastruktur i Amerika. Biden holdt ligefrem talen, han skal holde der. Det blev en svært trættende affære, med opremsning af broer, skolelokaler, vandkilder, borehuller osv. som trængte til at blive fikset. Biden præsenterede det som om det var noget nyt, men Amerikas dårlige tilstand har været tema de sidste tredive år.

Biden vil gerne fremstå som forkæmper for middelklassen og arbejderklassen. Men de køber det ikke længere. Biden har været for længe i Det Hvide Hus og Kongressen. Han kan ikke komme ind som en udenforstående. Han har ingen troværdighed.

Han har selv været med til at eksportere deres arbejdspladser til Kina. Nu lader han som om han er den store fornyer.

Biden sagde han havde et tættere forhold til præsident Xi Jinping end nogen anden verdensleder. De forstod hverandre.

Kina var USA’s skarpeste konkurrent, men USA ville ikke have konfrontation. USA ville at Kina skulle følge internationale regler.

Dette var for dårligt. Ingen tror længere at Kina følger reglerne. Kina har bedraget USA de sidste tredive år, og sandheden er endelig gået op for amerikanerne. Mange har forstået at Kina repræsenterer en større trussel end Sovjetunionen nogensinde gjorde.

Biden havde flere referencer til Trump og præsterede at sige, at kun én præsident havde undladt at stille Kina til ansvar for brud på menneskerettighederne: Trump. Det er for dumt. Amerikanere flest ved at han enten er forstyrret eller ikke tåler at anerkende forgængeren.

Efterhånden som pressekonferencen skred frem, blev samtalen mere udflydende. En del af spørgsmålene handlede om filibuster-reglen: at der skal 60 stemmer til for at overvinde filibuster, en forhaling, og få vedtaget en ny lov. Journalisterne virkede lige så indignerede som Biden over at Biden og Demokraterne mødte modstand fra Republikanerne. De er også om bord med hensyn til den nye valglov HR1, som vil gøre USA til en et-partistat.

Ud fra det som foregik, kunne man ikke opfatte andet end at Biden udnytter et spinkelt flertal til at ændre forfatningen på fundamental vis.

Men de, der professionelt følger med i USA, ved at det står dårlig til. De forstår at USA’s fjender kommer til at teste Biden-administrationen. Fjenderne lugter Bidens svaghed. Vi fik en forsmag på det i Alaska sidste torsdag. Kineserne kommer ikke til at lade Biden få arbejdsro. De følger garanteret med i Bidens mentale tilstand, og de ser en svag person. En som «rambler», vrøvler, som gamle gør, en som mangler konsistent tankegang. En som er uden vilje.

Biden er kendt for at have taget fejl i udenrigspolitiske spørgsmål i hele sin karriere. Han kan komme til at blive sat på prøve – med katastrofalt resultat.

 

ANNONSE